Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera KABA

Marija Šola u svojoj obrani odbacila sve što joj Uskok stavlja na teret

Marija Šola
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
18.04.2017.
u 13:20

Kazala je i da je bila u šoku kad su je uhitili

-  Poričem  sve  optužbe  koje  mi se stavljaju na teret, posebno ona djela počinjena  između  svibnja  2007.  i  ožujka  2008.  Tada nisam ni radila u Karlovačkoj  banci,  a  za  neke  od odluka koje su donijete u tom vremenu, doznala  sam iz sudskog spisa - kazala je Marija Šola, prvooptužena u aferi Kaba.

Ona je u nastavku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu, pomalo neočekivano odlučila iznijeti svoju obranu, iako je na prošlom ročištu, kada je suđenje započelo, kazala da će obranu iznijeti na kraju sudskog postupka.  No, kako je pojasnila, zamjerila joj se tužiteljica koja je u uvodnom govoru navela da je krilatica Marije Šole i njezinih sinova bila

- Što će ti novac kad imaš banku. Zbog te rečenice, pojasnila je Marija Šola, imala je potrebu objasniti neke stvari, pa je zbog toga odmah odlučila iznijeti obranu.

- Ta je rečenica izvučena iz konteksta. Bila je među porukama koje je moj sin Sandi izmjenjivao s Borisom Vidićem, jednim od dioničara banke. Vidićmu se žalio jer nije prodao dionice kada je mogao zaraditi trostruko, a moj mu je sin odgovorio ovom rečenicom - kazala je Marija Šola. Potom je dodala da je ona u Kabu došla nakon 32 godine staža u drugimt vrtkama, a rekla je da je u Kabi radila kao savjetnica.

-  Nisam imala ovlasti koje mi USKOK pripisuje, a teza da sam ja bila ključna osoba u banci, naprosto nije točna. Samo sam radila na dovođenju novih  klijenata. Tijekom 40 godina svoje karijere vodila sam bilješke o svim svojim važnim sastancima i te su bilješke u podrumu moje kuće.

Policija ih nije sve izuzela, izuzela je samo neke - pojašnjavala je Šola. Kazala  je i da ona nije govorila engleski i njemački, već ruski te da nije
bila kompjuterski pismena. Zamjera USKOK-u , jer tvrdi, nije analizirao i dokaze koji idu u njenu korist, a ustvrdila je da su njezina braća i sinovi uložili desetke milijuna kuna u dokapitalizaciju Kabe.

Marija Šola na pitanja nije htjela odgovarati, a obranu će po potrebi dopuniti tijekom postupka. Osim nje optužena su i njezina tri sina Sandi,
Petar i Tomislav, ugledni neurokirurg Josip Paladino, bivši šef Dalekovoda Luka Miličić te još nekolicina pravnih i fizičkih osoba. Prema USKOK-ovoj optužnici Kaba je oštećena za 283,5 milijuna kuna, dok su pojedini okrivljenici sebi pribavili imovinsku korist od 99, milijuna kuna.

>> 'Konačno se stvara vrlo ujednačena sudska praksa na temelju kolektivne presude u slučaju Franak'

>> Presuda zanemarila dokaze da su HVO i HZHB nastali zbog kolapsa centralne države

Komentara 5

KO
Korisniche
13:24 18.04.2017.

za početak neka vrati Ipad

SI
siskic
22:06 18.04.2017.

zašto brišete komentare?

MI
MilaMater
13:08 18.04.2017.

nevina..... ko majka 9 jugovića....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije