Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mađari: Čačić vozio neprilagođenom brzinom, jamčevinu platio 1000 eura

čačić
13.01.2010.
u 17:38

Prema policijskom očevidu, Radimir Čačić skrivio je nesreću jer je vozio brzinom koja nije bila prilagođena uvjetima vidljivosti, a Mađarsku je napustio nakon što je na sudu položio jamčevinu od 1000 eura.

Radimir Čačić, šef HNS-a, slobodu nakon nesreće koju je u petak uzrokovao u Mađarskoj, nakon koje je preminuo jedan od putnika, platio je 1000 eura. Toliku jamčevinu odredio mu je dežurni tužitelj županije Somogy, a iznos kazne nije bio veći jer se još nije radilo o smrtnom slučaju.

>>Mađari: Na dan Čačićeve nesreće nije bilo magle, Čačić: U šoku sam

>>Radimir Čačić izazvao prometnu nakon koje je preminuo muškarac

Čačića će u Mađarskoj zastupati tamošnji odvjetnik. Radimir Čačić u svome prvom obraćanju javnosti u ponedjeljak je izjavio da je nesreću na autocesti prema Budimpešti uzrokovao zbog izrazito nepovoljnih uvjeta koji su toga dana vladali na cesti, kiše, skliskog kolnika i iznenadne guste magle.

U nesreći su, kazao je, ozlijeđeni putnici automobila koji je vozio ispred njega bez svjetala za maglu. Istaknuo je da je vozio sporijim trakom i nealkoholiziran.

Prekasno ga uočio
Glasnogovornik mađarske nacionalne policije György Makula nam je priopćio:
- Hrvatski građanin upravljao je automobilom u 13 sati 8. siječnja 2010. kod cestovne oznake za 180. kilometar autoceste M7 iz smjera Nagykanizse prema Budimpešti. Na tome putovanju vozio je automobil brzinom koja nije bila prilagođena uvjetima vidljivosti, pa je prekasno uočio drugi automobil, koji se kretao vanjskim trakom u istome smjeru te je udario stražnju stranu tog automobila. U toj su nesreći dvije osobe zadobile teške, a jedna lakše ozljede. Prometni odjel policije okruga Somogy naložio je provođenje istrage zbog sumnje da je počinjen prijestup uzrokovanja prometne nesreće opisan u članku 187(1) Kaznenog zakona. Prema prijedlogu dežurnoga tužitelja, sud je odredio jamčevinu. Hrvatski građanin koji je skrivio prometnu nesreću položio je jamčevinu i Mađarsku napustio isti dan.

Druga žrtva tragedije u bolnici na intenzivnoj njezi
- Jedna od ozlijeđenih osoba preminula je u bolnici 9. siječnja, pa je prekršaj sada postao kazneno djelo  izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom - stoji u priopćenju.

Čačiću prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora. Prema neslužbenim informacijama, preminuli putnik iz škode je 60-godišnjak, a drugi je ozlijeđeni putnik na intenzivnoj njezi.

Sudski vještak: Sudeći prema oštećenjima, nije vozio prebrzo
Čačić je prešutio da je pušten uz jamčevinu, a nije spomenuo ni da je vozio prebrzo. Isto tako, mađarska policija, kao ni cestari koje smo prekjučer posjetili nedaleko od mjesta tragedije u Fonyodu, a koji su bili na toj intervenciji, ne spominju maglu pa tako nije jasno zašto je vozačica škode fabije trebala imati upaljene “maglenke”. Vidljivost jest bila slabija, ali zbog jake kiše, a da nije bilo magle svjedoče i fotografije te videoisječak s mjesta nesreće na kojem se u daljini vrlo jasno vidi šuma uz autocestu. Sudski vještak Milan Vinčić, koji je “odradio” 25 tisuća sudara, prokomentirao nam je uz logičnu ogradu snimke s mjesta nesreće: – Brzina sudara nije bila velika. Prema oštećenjima bih rekao da Čačić nije vozio brzo, a čovjek u škodi smanjivao je brzinu. Čačić je vozio između 60 i 75 km/h. Zaustavljanje pri brzini od 60 km/h traje 35 metara. Tijekom vještačenja brzina u trenutku sudara utvrđuje se prema oštećenjima, objasnio je Vinčić. Sudeći prema tragovima na prednjem braniku, Čačić je izbjegavao auto ispred sebe. (zm/VLM, mk/VLM)

Ključne riječi

Komentara 44

OB
-obrisani-
19:26 13.01.2010.

I malo dete zna da je u ovakvim situacijama uvek kriv onaj ko udari auto od pozadi! Nesmes se ti na auto cesti vozit preblizo autu ispred sebe! Kakve gluposti sudski vestak kaze nije se kretao pre brzo! Sto to znaci ? ima brzo , brze i jos brze! Ma covek je kriv 100 posto i treba da se moli za dusu ubijenog coveka! Interesuje me sta misli porodica preminulog coveka! Ili sto bi reko neko od nas damu tako ubiju nekog iz familije! Mislim da je zatvorska kazna od par godina, plus ogromna novcana odsteta za unesrecenu porodicu minimum sto treba da da! Pa neka se misli u zatvoru kako ce vozit drugi put!

BT
bili-tartuf
18:20 13.01.2010.

eko,..Cácíc´je sam-sebe eliminira iz Javnoga zivota i Politike,..sada cé opet Pusícka postati precednica HNS...

OB
-obrisani-
19:30 13.01.2010.

temeljno pravilo u prometu je da je uvijek kriv onaj tko ide iza, a ova lopina će se izvući, jer smo pravna država u kojoj je kriv onaj za koga mesić kaže da je kriv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije