Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idi van,van gaal

Nogometni diktator Kazalište snova pretvorio u kazalište noćnih mora!

Louis van Gaal
Foto: Reuters/PIXSELL
05.01.2016.
u 21:54

– Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bih trebao dobiti otkaz – tvrdoglavo ponavlja Van Gaal.

Vješala za Louisa van Gaala (64) bila su spremna pred Chelsea. Šalovi s likom Joséa Mourinha na štandovima ispred stadiona, s tribina glasno zazivanje Portugalčeva imena i transparenti očajnih navijača koji traže Van Gaalovu glavu, Alex Ferguson u tunelu ispred svlačionice... Vrag je na Old Traffordu odavno odnio šalu, Van Gaal je kazalište snova pretvorio u kazalište noćnih mora, a kladionice su već počele isplaćivati one koji su uložili novac da će Nizozemac dobiti otkaz do kraja sezone jer "čemu odgađati kada će ionako biti smijenjen prije ili poslije". Protiv Chelseaja je igrao za život. Progutao bi dio navijača Manchester Uniteda i poraz ako bi on bio Van Gaalov posljednji i ako bi on označio kraj agonije.

Ali nije izgubio, niti je nakon utakmice svojevoljno odstupio iako je takav rasplet tjednima ranije sam nagovještavao. Ostao je i nakon osam uzastopnih utakmica bez pobjede i sada poput osuđenika na smrt čeka čas neodgodive egzekucije. Koja se može dogoditi možda već sutra, možda već nakon prvog sljedećeg rezultatskog posrtaja.

– Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bih trebao dobiti otkaz – tvrdoglavo ponavlja Van Gaal.

Diktatoru je vrijeme isteklo

I dalje ustrajno tvrdi da će izvući momčad, ali tko mu uopće više vjeruje? Navijači sigurno ne, jer u njihovim je očima zavrijedio otkaz zbog nedavne izjave da je “prošlo vrijeme velikog Manchestera”. Vjerojatno i Van Gaal više ne vjeruje u sve što izgovori jer ovaj United ili se ne može snaći u njegovim taktičkim zamislima ili se on ne može snaći u ovome Unitedu. Trebala je biti šala, ali u Van Gaalovoj nedavnoj izjavi da “ništa ne radi, a zarađuje puno” krije se surova istina.

– Ja sam iz vremena kada je trener radio sve. Sada sam menadžer, imam odjel sa skautima, medicinski odjel, svoje pomoćnike, pomoćne trenere... Ja ne radim ništa. Samo delegiram posao i za to zarađujem puno novca – priznao je.

Vrijeme posljednjeg nogometnog diktatora je isteklo. U godinu dana potrošio je gotovo 340 milijuna eura na igrače koji mu nisu donijeli rezultat, niti jedan osvojeni trofej. Spram Van Gaala i tragični David Moyes sada izgleda kao taktički genij. Usporedba s Moyesom koji je imao tu nesreću preuzeti momčad od Fergusona nije slučajna – jer nakon ismijavanog Škota Van Gaal je dočekan kao spasitelj, dobio je otvoreni račun, a ponašao se kao pijani milijunaš papreno plaćajući nogometaše na kojima je potom trenirao autoritet kao što je činio u Barceloni (Hristo Stoičkov nazvao ga je smećem predvidjevši još proljetos da će uništiti United kao što je uništio Barcelonu, dok ga je Xavi nazvao idiotom) ili Riberyjem i Lucom Tonijem u Bayernu (“Van Gaal je otrovan, loš čovjek”, kazao je Francuz).

Tešku narav potvrdio je i u Manchester Unitedu, Angela di Mariju za kojega je isplatio rekordan iznos u klupskoj povijesti nazvao je neinteligentnim i prodao ga poslije samo jedne sezone i to za 12 milijuna manji iznos nego što ga je platio, a Falcaa i Valdesa je, pak, u toj mjeri šikanirao da ih je poslao u mladu momčad zabranivši im kontakt s prvom momčadi. Navijačima na Old Traffordu poput bumeranga se vratilo oduševljenje nakon što su se riješili “Odabranog” Moyesa, “najgoreg trenera na svijetu” kojeg su klupski čelnici ponizili uručivši mu otkaz četiri utakmice prije kraja sezone. Saznali su da i od najgoreg postoji gori.

Vraća se Alex Ferguson!

Moyes je s potrošenih svega 77 milijuna eura s Manchester Unitedom osvojio 53 posto mogućih bodova, dok je postotak uspješnosti Van Gaala s pet puta većim transfer budžetom svega 49 posto. Nizozemac je prvi trener Manchester Uniteda od Davea Sextona, koji je najuren u proljeće 1981., s ispodpolovičnim bodovnim saldom. I ne samo to, Van Gaal će, dogodi li se neizbježno, otići kao prvi trener Manchester Uniteda koji nije osvojio trofej u posljednje 44 godine, još od Franka O’Farrella. Da će Nizozemac napustiti United, ne sumnjaju niti kladionice – u najboljem slučaju na jednu uloženu funtu zarada je tek tri penija, dok neke kladionice više niti ne primaju oklade za njegov otkaz!

Spekulacije oko toga tko će naslijediti Van Gaala kada – ne ako, već kada – dobije otkaz svakim danom donose sve nevjerojatnije rasplete. José Mourinho iskočio je kao prvi favorit, no po mnogima on nije trener za United, niti po stilu kojim su igrale njegove momčadi, niti zbog svoga ponašanja koje na Old Traffordu drže previše problematičnim. Ali zato imaju “pakleni plan”. Momčad bi do kraja sezone trebao voditi Ryan Giggs i to uz pomoć nikog drugog nego sir Alexa Fergusona koji bi se na nekoliko mjeseci vratio iz mirovine kako bi bio mentor svome nekadašnjem igraču. Ovisno o rezultatima i Giggsovu trenerskom razvoju, United bi mu na ljeto ili ponudio stalan posao ili bi u najgorem slučaju do ljeta nekome čuvao klupu. A taj netko je Pep Guardiola koji se, doduše, obećao Manchester Cityju, ali ništa još nije potpisao.

>> Manchester United ne smije postati klub koji mijenja trenere kao čarape

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije