Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narastao broj stambenih jedinica

Ljudi sve manje, a gomilaju se prazne kuće, vikendice i stanovi

Lokve i Lokvarsko jezero pod snijegom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
17.01.2022.
u 08:45

Popisivači su pronašli 190 naselja u kojima ne živi ni jedan jedini čovjek, najviše u Primorsko-goranskoj županiji

U Hrvatskoj nema ljudi, ali zato se gomilaju prazne kuće i stanovi. U našoj zemlji sa svega 3,888 milijuna stanovnika u proteklom desetljeću broj stambenih jedinica narastao je za više od 103 tisuće pa Hrvatska ima 2,350 milijuna stambenih jedinica i među njima više od dva milijuna stanova za stalno stanovanje.

No otužno je što u više od tri tisuće hrvatskih naselja u kojima živi do sto stanovnika danas postoji više od 106 tisuća stambenih jedinica za stanovanje!

To znači da je riječ o praznim, napuštenim kućama, a dijelom i o vikendicama, osobito na području Gorskog kotara.

VIDEO Prvi rezultati popisa: RH ima 3,888.529 stanovnika, to je čak 396.360 manje od 2011.!

Kad je riječ o oko 190 naselja u Hrvatskoj u kojima ne živi ni jedan jedini čovjek, najviše takvih naselja, njih 55, je u Primorsko-goranskoj županiji, 29 u Karlovačkoj županiji, zatim 17 naselja s 0 stanovnika ima Požeško-slavonska županija te Istarska županija, njih 16.

Među 78 naselja sa samo jednim stanovnikom opet ih je najviše u Karlovačkoj županiji (21) te u Primorsko-goranskoj županiji (17). Među 720 naselja koji imaju od 0 do deset stanovnika najviše ih je, također, u Primorsko-goranskoj (158) i Karlovačkoj županiji (158), zatim po 59 u Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te u Istarskoj (53) i Ličko-senjskoj županiji (51).

Zagreb i Međimurska županija nemaju nijedno naselje u kojem živi od 0 do 10 stanovnika.

VIDEO DZS na konferenciji govorio o mogućim dvostruko popisanim osobama

Komentara 53

DU
Deleted user
08:59 17.01.2022.

Smatram da nije predočen jedan aspekt te problematike - suvlasništvo, dakle generacijski u ritmu nekih 20-25 godina, fragmentira nekretninu u pravnom pogledu i onemogućava bilo što s njom, u konačnici propadne i postane opasnost za okolinu jer je ruševna ili ostane prazna. To je ogroman problem, npr. zapitajte bilo koga u Dalmaciji o problematici suvlasništva i većina je u tom nezahvalnom pravnom odnosu s rodbinom. Da bi pravno izašli iz suvlasništva, treba uložiti mnogo godina i novca (za platiti odvj. i sudske troškove) jer je razvrgnuće suvlasničke zajednice dugotrajno i traže se vještačenja nekretnine itd. itd. Ako netko ima malen %, onda su troškovi koji su pred njime toliko veliki da nema smisla ni pokušavati. Vlast bi to morala zakonski urediti - da situacije, kakve osobno znam iz Komiže na Visu (sobe već imaju 3-4 suvlasnika), mogu biti raspetljane i kuće prodane pa da se isplate suvlasnici. Na kraju krajeva, to je i velik predmet stalnih obiteljskih trvenja.

Avatar alien79
alien79
09:12 17.01.2022.

Saće banda da oporezuje

ZV
Zvonko
09:20 17.01.2022.

Predali dragovoljci-branitelji krivim ljudima svoju krvlju stvorenu Hrvatsku. Ni Tatari ju nisu tako opustošili kao ova vlast nakon smrti našeg prvog predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije