Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUTLINA KRONOLOGIJA

Kutlin put od vlasnika kafića do medijskog imperatora

kutle-novi
Nino Strmotić/Pixsell
08.04.2010.
u 16:50

U HDZ se učlanio 1989., a ubrzo je preuzeo restorane društvene prehrane u Vjesniku, Astri, Mirovinsko-invalidskom osiguranju i Zračnoj luci Zagreb te restoran u Hrvatskom saboru.

Miroslav Kutle rođen je 6. listopada 1957. u Lištici (Široki Brijeg) u BiH. U Zagreb je stigao 1965., a nakon srednje škole, završio je Pravni fakultet. Početkom 80-ih u zagrebačkoj Sloboštini kupio je kafić Moby Dick i restoran Globus na Zagrebačkom velesajmu. Ubrzo je poslovanje proširio na pekarnicu, praonicu rublja, diskont i pržionicu kave, a počeo je financirati i novu stranku – Hrvatsku demokratsku zajednicu.

U HDZ se učlanio 1989., a ubrzo je preuzeo restorane društvene prehrane u Vjesniku, Astri, Mirovinsko-invalidskom osiguranju i Zračnoj luci Zagreb te restoran u Hrvatskom saboru. Za 3,7 milijuna maraka 1993. kupio je od Splitske banke 37% dionica Slobodne Dalmacije, i to kreditom te iste banke bez javne ponude dionica. Nesuđeni kupac Ivan Kapetanović poslije je navodno izjavio da mu je direktor Splitske banke Frane Mitrović priznao da mu je Ivić Pašalić naredio da Slobodnu Dalmaciju proda Kutli.

Možda je svemu tome doprinijela i bliska rodbinska povezanost Kutle s Gojkom Šuškom, dugogodišnjim ministrom obrane. Kutle preuzima i TV Marijan, Radio Dalmaciju, lanac robnih kuća Jadrotekstil, Dalmu, Kaštelansku rivijeru... U Zagrebu je kupio lanac trgovina Slavija i preimenovao ga u Dionu, a kupnjom poduzeća Tisak stekao je monopol na distribuciju novina.

Medijski imperij proširio je znatnim udjelima u OTV-u, Obiteljskom radiju i nekadašnjoj TV Mreži. Početkom 2000. i smjenom vlasti u Hrvatskoj uhićen je pri pokušaju prelaska hrvatsko-slovenske granice. Optužnica je podignuta optužnica 21. srpnja iste godine. Nakon dugog suđenja Kutle je oslobođen. Zadnji Kutlin posao je konzultantska tvrtke Svrha, osnovana na Badnjak 2009.

Ključne riječi

Komentara 10

W4
wede 40
21:14 08.04.2010.

\"Početkom 2000. i smjenom vlasti u Hrvatskoj uhićen je pri pokušaju prelaska hrvatsko-slovenske granice.\" Kada je 2009 uhapšen pri pokušaju prelaska granice sa BiH odmah je par dana kasnije Sanader dao ostavku.

MA
marko53
23:17 08.04.2010.

,,Nakon dugog suđenja Kutle je oslobođen\".Ne želim ništa dodati.Sve je novinar rekao o montiranom procesu.

OB
-obrisani-
21:20 08.04.2010.

\"izbjeglice\" s vrećicama su postali tajkuni,a ozbiljni privrednici prosjaci..kako ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije