Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagori antisemitski napad u SAD-u

Krvniku koji je pobio ljude u sinagogi prijeti smrtna kazna

Napad na sinagogu u SAD-u
Foto: JOHN ALTDORFER/REUTERS/PIXSELL
1/4
28.10.2018.
u 09:00

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Bowersa, ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pittsburghu i uz povike "svi Židovi moraju umrijeti", otvorio vatru na vjernike

Zastave su u Sjedinjenim Državama spuštene na pola koplja po nalogu predsjednika koji je najavio dolazak u Pittsburgh gdje je ubojica u sinagogi ubio 11, a ranio šest osoba u najgorem antisemitskom napadu u novijoj povijesti zemlje za što je optužen po 29 točaka i prijeti mu smrtna kazna. 

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Bowersa, ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pittsburghu i uz povike "svi Židovi moraju umrijeti", otvorio vatru na vjernike na šabat, tjedni neradni dan za židove.

Bowers je uhićen i prevezen u bolnicu jer je policija morala otvoriti vatru kako bi ga savladala, a on je uz sebe imao jurišnu pušku i tri komada vatrenog oružja.

Osim 11 ubijenih vjernika, šest je ranjenih, među kojima su četiri pripadnika snaga reda. Nijedno dijete nije ubijeno.  

Predsjednik Donald Trump osudio je "zlo masovno ubojstvo", a njegova kći Ivanka, preobraćena na judaizam, izjavila je "Amerika je snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita".

"Ne smije biti nikakve tolerancije za antisemitizam ili bilo koji oblik vjerske mržnje", poručio je predsjednik Trump. "Moramo biti uz braću i sestre židove kako bismo pobijedili antisemitizam i snage mržnje" rekao je predsjednik na predizbornom skupu u Illinoisu koji je održan u jeku priprema za izbore 6. studenoga na polovini mandata za Kongres.

Trump je najavio da će uskoro doputovati u Pittsburgh. Naredio je da sve zastave budu spuštene na pola koplja u znak pijeteta prema žrtvama. 

Sve zastave u Bijeloj kući, na zgradama vlade, u kampovima za vojnu obuku, pomorskim bazama i na ratnim brodovima bit će spuštene na pola koplja do 31. listopada.

Robert Bowers, 46-godišnji stanovnik Pittsburgha, optužen za napad i uhićen, na društvenim mrežama je napisao da židovska organizacija za izbjeglice Hebrew Immigrant Aid Society "voli dovoditi osvajače koji ubijaju" Amerikance. 

"Ne mogu stajati sa strane i svjedočiti ubojstvu mojih ljudi. Dosta mi je vaše optike, krećem", napisao je napadač na društvenoj mreži Gab, stvorenoj kao alternativa Twitteru. 

U blizini sinagoge organizirana su bdijenja. Sa svijećom u rukama, deseci stanovnika Pittsburgha molili su, prenose dopisnici agencije AFP-a.

Robert Bowers bit će suđen i za antisemitske zločine i prijeti mu smrtna kazna, najavio je američki ministar pravosuđa Jeff Sessions. 

Nešto poslije  savezni ured ministarstva pravosuđa za Pennsylvaniju objavio je da je Bowers optužen po 29 točaka od kojih 11 za uporabu vatrenog oružja s nakanom da počini zločine, a 11 za sprečavanje obavljanja vjerske službe što je rezultiralo smrću.

Antidifamacijska liga, velika organizacija za borbu protiv antisemitizma, objavila je da se radi "o najsmrtonosnijem napadu na židovsku  zajednicu u povijesti Sjedinjenih Država".  "Vjerojatno", rekao je direktor Jason Greenblatt.

Napad se dogodio u vrlo napetu ozračju u SAD-u, kako na političkom tako i društvenom planu.

Protekli tjedan zemlja je svjedočila napetosti zbog slanja paketa bombi istaknutim demokratima, a samog predsjednika Donalda Trumpa njegovi protivnici redovito optužuju da dolijeva ulje na vatru svojom zapaljivom retorikom podjele.

SAD je u 2017. imao veću stopu napada antisemitskog karaktera s oko 1986 izgreda (napastovanja, vandalizma, agresija), što je 57 posto više u odnosu na 2016., navodi Antidifamacijska liga. 

No vrlo nasilni napadi na židove vrlo su rijetki.

Nekoliko američkih gradova, među kojima je New York, najavilo je u subotu da će poduzeti mjere za zaštitu vjerskih mjesta. 

Komentara 9

Avatar Mi sami
Mi sami
10:35 28.10.2018.

Koliko bi četnika mi trebali pogubiti za 17.000 ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu?

Avatar Apsalar
Apsalar
09:11 28.10.2018.

Nitko nije sveta krava, pa ni oni. Ne opravdavam, samo konstatiram.

Avatar matteo999
matteo999
15:59 28.10.2018.

Vidim da većina komentatora smo što nije uzdigla ovo smeće na razinu heroja, ne znam samo što bi govorili da je osuo paljbu na čopor migranata dok slušaju huškačke govore svojih ajatolaha usred Evrope

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije