Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV OMETANJA U OPSKRBI

Kremlj odbacio Lukašenkove prijetnje Europskoj uniji: Pouzdanost Rusije ne može se dovoditi u pitanje

Russian President Putin attends a news conference in Moscow
Foto: POOL
1/8
12.11.2021.
u 12:59

EU je u srijedu optužio Bjelorusiju da je izvela "hibridni napad" na Uniju potičući tisuće migranata koji bježe iz siromašnih i ratom zahvaćenih područja da prijeđu u Poljsku i priprema uvesti nove sankcije Minsku možda već idući tjedan.

Kremlj je u petak rekao da se bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko nije konzultirao s Moskvom prije nego što je iznio mogućnost ukidanja dotoka plina u Europu te da je Rusija pouzdan izvoznik koji ispunjava svoje obveze.

Lukašenko je prijetio u četvrtak odmazdom protiv bilo kakvih novih sankcija Europske unije zbog gomilanja migranata na granici Bjelorusije i Europske unije, uključujući i zatvaranje dotoka prirodnog plina i dobara preko Bjelorusije.

Govoreći s novinarima na konferencijskom pozivu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Lukašenkova prijetnja nije iskoordinirana s Moskvom. Rusija je veliki izvoznik plina u Europu preko Bjelorusije i Kremlj je dao do znanja da ne želi vidjeti bilo kakva ometanja u opskrbi.

"Ovo je izjava predsjednika Bjelorusije", rekao je Peskov. "Želim vas podsjetiti na izjavu predsjednika Rusije da je Rusija uvijek izvršavala svoje ugovorne obaveze. Bjelorusija je naš saveznik, no ona je i samostalna država." Peskov je opisao Rusiju kao jamca europske energetske sigurnosti.

"Pouzdanost Rusije kao dobavljača i partnera za trenutne i buduće ugovore ne može se dovoditi u pitanje", rekao je.

EU je u srijedu optužio Bjelorusiju da je izvela "hibridni napad" na Uniju potičući tisuće migranata koji bježe iz siromašnih i ratom zahvaćenih područja da prijeđu u Poljsku i priprema uvesti nove sankcije Minsku možda već idući tjedan.

Russian President Putin attends a news conference in Moscow
1/17

Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu.

U četvrtak je spomenuo mogućnost obustave tranzita plina plinovodom Jamal koji prenosi plin iz Rusije preko Bjelorusije u Poljsku i Njemačku.

"Mi grijemo Europu, a oni nam i dalje prijete da će zatvoriti granicu. A ako obustavimo plin?", rekao je Lukašenko, kako je prenijela državna novinska agencija Belta.

VIDEO: Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Komentara 6

YE
yelloman
13:16 12.11.2021.

Lukashenko na daljinsko upravljanje Kremlja. Russia opovrgava = znaci da je istina.

LE
Lezerni
18:15 12.11.2021.

Mene ne grijes diktatoru odvratni, prije 2 god. sam izbacio centralno na preskupi plin i uveo centralno na pelete.

Avatar peacemaker
peacemaker
11:50 13.11.2021.

Najprije vratite okupirane dijelove Ukrajine,Gruzije,Moldavije,Finske,Japana,Istočnu Prusiju Njemačkoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije