Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
migrantska kriza

Lukašenko prijeti obustavom plina Europi, moguće da EU odredi nove sankcije Bjelorusiji

Foto: REUTERS/PIXSELL
1/4
11.11.2021.
u 13:18

"Preporučio bih prema tome poljskim čelnicima, Litvancima i drugima bez mozga da promisle prije nego što progovore", rekao je

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u četvrtak da bi mogao obustaviti tranzit plina prema Europi kao odgovor na bilo kakve nove europske sankcije zbog migrantske krize.

EU je u srijedu optužio Bjelorusiju da je izvela "hibridni napad" na Uniju potičući tisuće migranata koji bježe iz siromašnih i ratom zahvaćenih područja da prijeđu u Poljsku i priprema uvesti nove sankcije Minsku možda već idući tjedan.

Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu. U četvrtak je spomenuo mogućnost obustave tranzita plina plinovodom Jamal koji prenosi plin iz Rusije preko Bjelorusije u Poljsku i Njemačku.

"Mi grijemo Europu, a oni nam i dalje prijete da će zatvoriti granicu. A ako obustavimo plin?" rekao je Lukašenko, kako je prenijela državna novinska agencija Belta.

"Preporučio bih prema tome poljskim čelnicima, Litvancima i drugima bez mozga da promisle prije nego što progovore", rekao je.

Ministri vanjskih poslova EU mogli bi dati zeleno svjetlo petom krugu sankcija Bjelorusiji na sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, rekao je u četvrtak diplomatski izvor, dodajući da bi paket mogao uključivati sankcije protiv novih bjeloruskih dužnosnika i tvrtki.

Komentara 37

YE
yelloman
13:30 11.11.2021.

Lukashenko bez dozvole Putina ne moze prijetiti zaustavljanjem tranzita plina. Ovim je samo potvrdio da je cijelu operaciju sa prijevozom migranata na poljsku granicu organizirao i osmilio Kremljin i to sa ciljem da dalje ucjenjuje EU sa svojim zlocinackim sjevernimm tokom 2. Ova ucjena sluzi upravo tome.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
19:21 11.11.2021.

Bombardujes Siriju, Irak, Avganistan pod izgovorom demokratije, napraviš haos u tim zemljama, otvoriš i napraviš rute prema Evropi, a ne prema bogatim zeljama bliskog istoka i namerno hebes evropu preko Grčke, Bugarske, Belorusija da bi je oslabio i napakovao joj 2mil Izbeglica, i onda su ti Rusi krivi..

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
13:33 11.11.2021.

Još jednom se pokazuje točnim da ruski plin služi za ucjene kako ruskih tako i proruskih gangstera . Evropa mora postati neovisna o samo jednom izvoru tog energenta .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije