Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor: Zakon ne šteti, već pomaže međunarodnim sporazumima

Premijerka je ustvrdila kako nije istina da Zakon o ništetnosti nije donesen potrebnom većinom.
21. listopada 2011. u 21:57 259 komentara 1 prikaza
\'13.10.2011. Zagreb - Odrzana je 155. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Jadranka Kosor. Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Foto: Petar Glebov/Pixsell

- Malo me to čudi, ali, naravno, predsjednik ima pravo na svoje odluke. Međutim, nije točno da Zakon o ništetnosti nije donesen potrebnom većinom, To nije organski Zakon, ne govori o temeljnim pravima i slobodama, donesen je potrebnom većinom i nije u suprotnosti s Ustavom, jer štiti temeljne vrijednosti Ustava, a to su vladavina prava i suverenitet. Taj zakon samo govori da su za nas ništetni pravni akti JNA, a tako je i Hrvatski sabor utvrdio još 1991. Ustavni sud RH odlučuje o suglasnosti naših zakona s Ustavom, a ne tuđih - komentirala je premijerka Jadranka Kosor reakciju predsjednika Josipovića na donošenje Zakona o ništetnosti.

- Najvažnije je pitanje što ni predsjednik ni oporba nikada nisu niti jednom jedinom riječju rekli da je problematičan zakon Srbije o proširenju jurisdikcije na Hrvatsku, a na hrvatsku Vladu i Sabor se obrušavaju. A mi samo govorimo da je dosta proširenja jurisdikcije Srbije nad Hrvatskom. Pri tom, to ni na koji način ne može štetiti međunarodnim sporazumima. Dapače, ovaj će zakon i olakšati provedbu sporazuma između ministarstva pravosuđa Hrvatske i Srbije, te Državnog odvjetništva i tužiteljstva - dodala je Kosor.

Premijerka se na Danima turizma u Šibeniku još oštrije osvrnula na optužbe da je skidanje imuniteta u Saboru SDP-ovcu Željku Jovanoviću zapravo uvođenje verbalnog delikta.

- To je preskakanje istine. Tužbu protiv Jovanovića nismo podnijeli zbog onog što je izrekao u sabornici, nego radi toga što je u rujnu, na dan održavanja Sabora HDZ-a, rekao medijima da je većina izaslanika, a bilo nas je 10.000, kandidati za Remetinec. Tada je ponovio i da je HDZ kriminalna i zločinačka organizacija. To je jednom rekao i Milanović. Izjave, dakle, medijima, izvan Sabora, prelile su čašu. U jeku Jovanovićevih napada dobili smo i ciglu u vrata središnjice HDZ-a. Radi se o poticanju na mržnju i nasilje, a to je nedopustivo - rekla je premijerka Kosor.

Premijerka je u Šibeniku otkrila i da se sprema ovih dana uputiti poziv Zoranu Milanoviću. Kakav, kada i na koju temu nije htjela govoriti.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj