Naslovnica Vijesti Hrvatska

Korištenje mobitelom po Zagrebu razotkriva laži bivšeg šefa Ine!

Metodom utvrđivanja lokacija preko mobitela ustanovljeno je da se Dragičević posljednjih godinu dana većinom kretao u središtu Zagreba, nipošto u Pušći u kojoj, tvrdi, živi...
27. travnja 2011. u 11:00 38 komentara 11 prikaza
\'13.09.2010.,Zagreb - Sjednica saborskog istraznog povjerenstva za utvrdjivanje cinjenica u vezi privatizacije Ine. Tomislav Dragicevic pozvan je da svjedoci o svojim saznanjima o Ini. Photo: Jurica
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tomislav Dragičević, bivši šef Ine, za kojeg je Večernji list otkrio da je prijavio lažno prebivalište u Pušći, a Porezna je uprava izračunala kako je na razlici zagrebačkog prireza i onog u Pušći utajio oko 650.000 kuna, na sudu se branio da nije počinio kazneno djelo te da u Pušći doista živi od dva do tri mjeseca u godini.

Obiteljske razmirice


Iako je Dragičević, protiv kojeg je nakon otkrića Večernjeg lista kazneni postupak pokrenulo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, na prvom ročištu tvrdio da se u vikendicu u Pušći preselio 2009. godine, pošto mu je umrla punica Savka Dabčević-Kučar, njegove je laži, kako neslužbeno doznajemo, razotkrila metoda određivanja lokacije pomoću mobilnog uređaja. Budući da mobilni operatori sve podatke čuvaju unatrag godinu dana, postoji i evidencija kuda se Tomislav Dragičević kretao u proteklih godinu dana. Prema podacima baznih stanica, neslužbeno doznajemo, signal Dragičevićeva mobitela posljednjih godinu dana lociran je većinom u središtu  Zagreba. Nikako u Pušći gdje, tvrdi, zaista živi.

A što je sve Dragičević izjavio na sudu i kako je pokušao uvjeriti sutkinju da zaista živi u Pušći?

Bivši šef Ine sve je pokušao svesti na loše obiteljske odnose, točnije na spor sa ženinom sestrom. Tvrdi da se razočarao pošto je 2003. godine provedena ostavinska rasprava prema kojoj je kuća u Rockefellerovoj 57 pripala njegovoj supruzi i njezinoj sestri, odnosno Savkinim kćerima. Dragičević, naime, kaže kako se u Rockefellerovu 57 uselio 1980. godine te da je sa svojim tastom sudjelovao u otkupu te kuće. Upravo zato razočarao se što njemu nije pripao dio kuće, a pritom mu očito ne znači mnogo to što je dio te nekretnine ipak pripao njegovoj supruzi. Iako je kuću u Pušći, kako je rekao na sudu, kupio 2001. godine, nakon te ostavinske rasprave 2003. godine češće je onamo odlazio jer se ondje valjda osjećao svoj na svome, što u Rockefellerovoj, ispada, nije bilo tako. Na sudu je ustvrdio da, otkako nije predsjednik uprave Ine, a smijenjen je 2008. godine, ima više vremena biti u Pušći iako je često i u Zagrebu jer mu je supruga emotivno bila vrlo loše poslije smrti majke Savke. Međutim, Dragičevićeva priča uopće nije vjerodostojna. U prvom redu, nepobitan je dokaz mobilni uređaj prema kojem gotovo nikada nije bio u Pušći. Drugo, nitko ga od susjeda u Pušći, što je za Večernji list potvrdio njegov susjed Ivan Zvonimir Čičak, nikada tamo nije vodio. K tomu, i Porezna je uprava prema potrošnji, odnosno nepotrošnji vode i struje u vikendici u Pušći ustanovila da ondje sigurno nitko ne živi!

Pisali smo o tome da je Dragičević prebivalište u Pušći prijavio 2004. godine, što znači da se fiktivnom adresom služi već sedam godina.

Iako tvrdi da uopće nije razmišljao o prirezu koji u Pušći iznosi tek 10 posto, a u Zagrebu 18, te da ga nije zanimalo što to može značiti za njegove prihode, tj. koliko na razlici prireza može uštedjeti, činjenica je da je svih tih godina uspio u džepu ostaviti oko 650.000 kuna. Samo je na rekordnoj otpremnini, koju je dobio nakon smjene s mjesta šefa Ine – 6,8 milijuna kuna, zbog manjeg prireza priskrbio oko 200.000 kuna. Zbog utaje prireza Dragičević je morao dati iskaz i Poreznoj upravi koja mu je odrezala porezni dug. Ondje je, navodno, ispričao nešto drugo nego na sudu.

Tuširao se u toplicama?

Prema informacijama Večernjeg lista, Dragičević je poreznicima navodno tumačio da se vodom i strujom u vikendici nije služio jer je u Pušću dolazio kasno navečer, a tuširao se u obližnjim toplicama kamo je išao na plivanje. Kada bi iz toplica stigao kući, već je bilo kasno pa nije ni gledao televizor niti na bilo koji drugi način trošio struju. Nitko ga od susjeda pak u Pušći nikada nije vidio jer je dolazio kasno navečer, a odlazio rano ujutro kako bi ga Inin vozač odvezao iz Rockefellerove.

Dragičević je, naime, navodno izjavio kako nije želio da se zna da zapravo živi u Pušći nego je odavao dojam da je u kući u Rockefellerovoj iz koje je navodno otišao zbog razmirica sa ženinom sestrom. Koliko god se Dragičević trudio uvjeriti sud da zaista živi u Pušći, sve ga činjenice demantiraju. Porezna je uprava pak blokirala Dragičevićevu imovinu kako bi se mogao naplatiti njegov dug od 650.000 kuna prireza, a kazneni je postupak pokrenut prema članku 344 Kaznenog zakona.

Dokažu li tužitelji na sudu da je utajio prirez zbog lažnog prebivališta, Dragičević će morati platiti taj porezni dug, a prema Kaznenom zakonu, za to je djelo predviđena i kazna do deset godina zatvora.

Presedan u presudama zbog lažnog prebivališta slučaj je Ivana Medaka, autora pisma barbi Luki i osumnjičenog za nesreću vlaka u Rudinama. On je zbog lažne adrese uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Naime, iako je radio i živio u Zagrebu, nije u metropoli prijavio prebivalište te je također utajio prirez.

Operatori bilježe podatke o lokaciji ko

Operatori bilježe podatke o lokaciji korisnika i podatke čuvaju godinu dana

Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja, pojasnio nam je kako mobitel postaje dokaz. “Ne mogu komentirati postupke koji su u tijeku, tek princip. Telekomunikacijski operatori pri svakoj komunikaciji bilježe podatke o lokaciji korisnika i podatke čuvaju godinu dana.

Sam podatak da telekomunikacijski kontakti nisu zabilježeni na nekom području ne znači da korisnik na tom području nije bio, jer mogao je biti i ne komunicirati. U takvim slučajevima treba proučiti ukupne komunikacije i na temelju cjelovitih podataka zaključiti gdje se korisnik nalazio. Pojednostavljeno, zanima li sud je li netko bio u određeno vrijeme na području Splita, mora od telekomunikacijskih operatora zatražiti ispise svih njegovih komunikacija i lokacija s kojih su ostvarene. Utvrdi li da su komunikacije bile ostvarene iz Splita, može sa sigurnošću zaključiti da je konkretni mobitel tada korišten u Splitu. Puno je teži slučaj ako nisu zabilježene komunikacije iz Splita, jer tada samo možemo tvrditi da sporni telefon nije korišten u Splitu, no ne možemo tvrditi da ondje nije bio. Tada treba vidjeti jesu li u spornom vremenu uspostavljane komunikacije s neke druge lokacije, jer ako je komunikacija ostvarena iz Zagreba, sasvim sigurno mobitel tada nije bio u Splitu. Također, ako je netko u Zagrebu komunicirao u 18 sati, možemo tvrditi da taj mobitel nije bio u Splitu između 15.30 i 20.30 sati, jer za taj put treba oko dva i pol sata.

Valja naglasiti da telekomunikacijsko vještačenje uvijek pokazuje kretanje mobitela, a ne konkretne osobe. Naravno, vjerojatno poslovni čovjek neće svoj službeni mobitel dati nekome na uporabu, no zaključak o tome donosi sud uvažavajući sve okolnosti.”

Elipso

  • -obrisani-:

    naopominjem da je to savkin zet kojeg je na čelo ine postavila koalicijska vlada, sdpenjarska,da je to lik iz hns-a koje je cijelo vrijeme mandata čuvao mesić koji nije dozvoljavao njegovu smjenu da je bio predsjednik uprave ine koja je ... prikaži još! pozvala građane hrvatske, vlasnike dionica ine da svoje dionice prodaju budzašto mađarima,zbog utaje će ti suditi sada, savka je odapela mesić te se odrekao, a zbog veleizdaje kod prodaje ine tek ćeš odgovarati,kao i sanader i ostali lopovi, STIĆI ĆE VAS NAŠA RUKA I U .....

  • NJUŠKALO:

    Pogledaj samo njegovu sliku i odmah vidiš lopova.Dok su drugi živote dali za domovinu on ne može ni prirez platiti na poklonjen novac.

  • ponekad:

    27.04.2011. u 19:20h bilikamen je napisao/la: Dobro picka mu materina ima li od vas hdyovaca ijedan da je posten. ++++++ prije ćeš naći djetelinu sa 6 listova.