Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDA ZLOČINA Rezolucija Vijeća Europe o komunistčkim zločinima naišla na različita mišljenja građana

Komunizam i dalje dijeli Hrvatsku

Goli otok je bio najstroži zatvor za vrijeme komunizma
import
26.01.2006.
u 19:52

Rezolucija Vijeća Europe, kojom se osuđuju komunistički zločini, ali kojom se ne zabranjuju simboli komunizma, podijelila je parlamentarce Skupštine Vijeća Europe (PACE).
Naime, lijeve stranke PACE-a minirale su amandman kojim se tražila zabrana komunističkih simbola jer nije prihvaćen njihov prijedlog da se "komunistički idealisti koji su ginuli za slobodu ne izjednačuju sa zločincima".

Oprečni stavovi
Ta atmosfera nije mimošla ni hrvatsko izaslanstvo na čelu s hadezeovcem Franom Matušićem koji se zauzeo da se pred sud izvedu počinitelji zločina. Milorad Pupovac (SDSS) i Neven Mimica (SDP) pak predlagali su amandmane koji bi ublažili sadržaj rezolucije.

Istaknuti intelektualci u Hrvatskoj podijeljeni su  kad je u pitanju sama rezolucija. I dok je za jedne došla kasno, ali ne i prekasno, za druge je to skandal.

Međutim, jučerašnje istraživanje, koje je Markotel proveo za Večernji list, pokazuje da 53 posto ispitanika podržava osudu komunističkih zločina u Vijeću Europe, a  gotovo 21 posto negativno se izjašnjava o toj odluci. Nije iznenađenje da 41 posto ispitanika ima negativan stav o komunističkoj vladavini u Jugoslaviji od 1945. do 1989. godine dok ih 25 posto pozitivno gleda na to razdoblje, a nikakva stava o tome nema  gotovo 34 posto ispitanika. Za gotovo 40 posto ispitanika politički sustav u bivšoj Jugoslaviji  bio je totalitaran, ali bez zločina većih razmjera, dok je za gotovo 21 posto ispitanika bio demokratski, ali nepravedan.

Trećina indiferentna
Međutim, 17 posto njih drži da je taj sustav bio totalitaran i zločinački, a samo 7 posto ocjenjuje ga demokratskim i pravednim. Komunistički režim u Hrvatskoj za vrijeme bivše Jugoslavije osudilo je čak 42 posto ispitanika, a njih 29 posto izjasnilo se da ga ne osuđuje. Čak 29 posto ispitanika izjasnilo se da nema stava o tom pitanju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije