Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOLAZI U SPLIT

Grabar Kitarović: 'Vojska je na teren trebala izići prije'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.07.2017.
u 13:26

Požar nošen jakom burom zahvatio je predvečer splitske četvrti Dračevac, Mejaše i Kilu.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović skratila je svoj službeni posjet Austriji i krenula prema Splitu, gdje se odvija drama s vatrenom stihijom.

U Salzburgu je izjavila kako je vojska mogla prije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se.

"Smatram da je vojska mogla prije izići na teren... iako nisu obučeni i nemaju opremu kao vatrogasci, riječ je o požaru takvog opsega da je bila potrebna svaka ruka", izjavila je predsjednica u Salzburgu nakon razgovora s predsjednicima Slovenije i Austrije.

Upitana je li zadovoljna odgovorom službi, rekla je da će potpuno mišljenje moći dati kada obiđe požarišta u Hrvatskoj, kamo je poletjela odmah nakon završetka trilateralnog sastanka u tom austrijskom gradu.

"Mišljenje ću formirati kada dođem i vidim stanje na terenu... Vremenski uvjeti, nažalost, nisu išli na ruku gasiteljima i bura nije dopuštala let kanadera, no smatram da svakako treba provesti istragu kako su požari planuli, kako su se širili i na kraju spojili u jedan", istaknula je predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatske vojske.

Dodala je da nova strategija nacionalne sigurnosti predviđa da u takvim kriznim situacijama različita tijela bolje surađuju i rade u sinergiji, "a ne da djeluju po sistemu silosa".

Kolinda Grabar-Kitarović
1/11

Grabar-Kitarović zahvalna je svima koji su sudjelovali u gašenju požara, vatrogascima, vojnicima i građanima. "Zahvaljujem svima koji su uložili svoj maksimum, ne samo da stave požare pod kontrolu nego i da spase ljudske živote", rekla je šefica države.

Slovenski i austrijski predsjednik Borut Pahor i Alexander Van der Bellen ponudili su Hrvatskoj pomoć u obuzdavanju požara.

"Samo zatražite i Austrija vam je spremna pomoći", rekao je Van der Bellen.

"Slovenija je spremna Hrvatskoj ponuditi pomoć u gašenju požara", kazao je Pahor.

Pratite događaje iz minute u minutu!

Komentara 207

DU
Deleted user
23:11 17.07.2017.

Nevjerojatna je količina mržnje na ovom portalu prema našoj predsjednici. Tko li su ti ljudi , otkuda su? Jesu li upravo to oni koji potpaljuju vatru i crtaju svastike? Nadam se da nisu državljani Hrvatske. Pitanje je što rade mjerodavnene institucije koje bi trebale brinuti o sigurnosti svojih državljana? Postoje li uopće???

BO
bojuki1
22:42 17.07.2017.

Požari su podmetnuti, ovo je čisti terorizam. Nekome je jako stalo da zaustavi uspješnu turističku sezonu.

Avatar Django
Django
23:07 17.07.2017.

Koji ste vi narod (ja sam vjerojatno neki drugi) to nije za vjerovati. Da ne dolazi bilo bi zašto ne dolazi, sad kad dolazi sad je zašto dolazi. Ma bagro jedna. Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije