Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.07.2017. u 08:25

Gdje su vatrogasni putovi? Borovi se suše, zapaljeni češeri lete i šire požare...

Dalmacija gori. Bjesne požari duž obale i u zaleđu. Sve raspoložive vatrogasne snage Splitsko-dalmatinske županije bile su na terenu i nadljudskim naporima branile kuću po kuću.

Ništa bolje nije bilo ni na zadarskom i šibenskom području, gdje su se vatrogasci borili s vatrom na području Benkovca i Perkovića. Kanaderi su pomagali gdje su mogli, ali jak vjetar koji je mijenjao smjer rasplamsavao je vatru koja je gutala makiju, borovu šumu, maslinike, a oblizala je i nekoliko kuća u Sitnom Donjem iznad Splita. Tamo je tijekom požara zabilježena i jedna smrt, ali još se ne zna od čega je čovjek umro.

Okruženi vatrom, bez struje, ponegdje i bez vode, stanovnici su, zajedno s vatrogascima koji su im pomagali, proživljavali pakao. Štete će se zbrajati čim se vatra ugasi, a po svemu sudeći, bit će goleme.

Požari se gase zimi, tvrde stručnjaci, a ako je to zaista tako, izgleda da je netko zimus zakazao. Na Svilaji gori nepristupačna šuma i vatrogasci kažu da čekaju da se vatra spusti do ceste. Gdje su vatrogasni putovi? Borovi se i dalje suše, zapaljeni češeri poput granata lete i šire požare, sve to znamo i ne činimo. Ugrožena je i raketna baza u Žrnovnici, a okolno područje još nije razminirano. Dodajmo još nezaobilazni ljudski nemar – u Gornjim Brelima požar je izazvao čovjek koji je palio vatru za gradele.

Vatrogasci svoj posao odrađuju vrhunski, ali kada gori na sve strane, malo ih je. Jučer su iz Srinjina vatrogasci s terena poručivali kako ih nema dosta i da im treba pomoć. Ista stvar se mogla čuti i od imotskih vatrogasaca koji su se borili s plamenom u Šestanovcu. Sezona požara je posvuda, ali ekstremni uvjeti – vrućina i bura – na jugu nisu neko iznenađenje. Netko je to trebao predvidjeti i još zimus odrediti tko kad i kome treba pomoći. Pomoć iz unutrašnjosti Hrvatske na splitsko područje upućena je jučer tek kasno popodne. Za one koji su ostali bez kuća i imovine – prekasno.

Komentara 49

PU
puniša
09:53 18.07.2017.

A gdje ja šaša broz...ne javlja se.. A gdje je seve...ne javlja se A gdje je ante novinar..

DH
davorin.hrsto
10:08 18.07.2017.

zanimljivo dvije- tri godine nije bilo požara, a sada odjedanput po najvećoj buri požari u nepristupačnim područjima za mehanizaciju. Vrlo lako rješivo za budućnost, Vratiti ljude u tri smijene na promatračnice.... za podmetanje požara u kaznenom zakonu dodati članak kojii podmetanje tretira kao državni terorizam sa jednom jedino kaznom od 20 godina. Bez dodataka od- do u kazni. Pozdrav

PU
puniša
09:46 18.07.2017.

Eto...Torca se priključila...sada odmah neka nastave s krčenjem korova i grmlja...tako da sljedece godine nema problema. Brinite se Dalmatinci o okučnicama i čistite...a ne samo čekati da odu furešti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije