Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formiranje vlade

Ključeve drži Most, SDP vodi

18.02.2015., Metkovic - Gradonacelnik Bozo Petrov.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
16.11.2015.
u 10:25

Iako HDZ-ov blok ima 59, a SDP-ov 56 zastupnika, koalicijski potencijal lijevih ipak je veći. Uz njih su IDS i Radimir Čačić. No, bez Mosta nitko ne može do većine

Novoizabrani zastupnici Hrvatske raste i Domoljubne koalicije još su u petak počeli prikupljati potpise u svojim redovima s kojima će šef SDP-a Zoran Milanović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko doći na Pantovčak kako bi od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dobili povjerenje za sastavljanje nove vlade. Plavi blok zasad ima 59 ruku, koliko su i osvojili na izborima, a crveni 56, s tim da je koalicijski potencijal SDP-a veći jer su se i IDS i Radimir Čačić već vrlo jasno izjasnili za lijevu opciju.

Vulin spreman razgovarati

– Očekujemo još podršku IDS-a, manjinaca, ali i još nekih. Više će se znati već sutra kada će se sastati osam manjinaca, a nova runda pregovora s Mostom trebala bi biti u utorak. Šef stranke razgovarao je sa svima i jasno je da će nama do većine trebati deset potpisa manje nego HDZ-u – rekao nam je jučer izvor iz SDP-a. U HDZ-u pak kažu da ne vjeruju kako će Milanović prikupiti najavljenih 70 potpisa i smatraju da se manje stranke i manjinci neće opredjeljivati prije nego što se jedna ili druga strana dogovore s Mostom. I HDZ ovaj tjedan (vjerojatno utorak) nastavlja razgovore s Mostom, a smatra da su u prednosti u odnosu na SDP jer nisu "rasturali" Most. Vladu nacionalnog jedinstva (SDP-HDZ-Most) smatraju besmislicom.

– To vam je kao da se muž i žena potuku do krvi i onda vas netko traži da ostanete u tom braku – komentirao je izvor iz vrha HDZ-a. HDZ i dalje Mostu nudi vladu stručnjaka i provođenje reformi. Šef Reformista Radimir Čačić (jedini koji je iz koalicije Čačić-Josipović ušao u Sabor) politički je najbliži centru i lijevom centru pa stoga i koaliciji koju predvodi Zoran Milanović.

– Ja sam u sličnoj poziciji kao i IDS. Mi možemo podržati Milanovića dobijemo li čvrsta jamstva o reformama i provođenju decentralizacije zemlje – rekao nam je Čačić. Kaže da njegova podrška mora biti zajamčena još dvjema stvarima – konačnim rješenjem za zbrinjavanje otpada u Varaždinu te dogradnjom i modernizacijom dviju željezničkih pruga na sjeverozapadu Hrvatske, što bi približilo Varaždin Zagrebu na 40 minuta vožnje vlakom, a Čakovec na 50 minuta vožnje. Čelnik HDSSB-a Dragan Vulin rekao nam je jučer da opovrgava sve medijske napise koji su HDSSB "strpali" bilo u lijevi bilo u desni blok.

– Nismo dosad imali kontakte ni s HDZ-om, ni sa SDP-om ni s Mostom. Spremni smo u Saboru djelovati kao oporbeni zastupnici. Ako bez dva zastupnika HDSSB-a nitko neće moći imati većinu, HDSSB je spreman preuzeti odgovornost i razgovarati – rekao nam je Vulin. Neslužbeno doznajemo da HDSSB-u nije lako prikloniti se nijednoj od dvije strane jer bi dio HDSSB-ovca radije s Milanovićem zbog svega što se u povijesti dogodilo između HDZ-a i HDSSB-a, dok drugi dio smatra kako je HDSSB ipak ideološki potpuno drugačiji od SDP-a. Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kaže da nikome neće dati svoj potpis jer tako žele birači koji su na izborima podržali Živi zid.

Most: Jaki smo!

Kako doznajemo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučit će kome će dati svoja dva potpisa prije nego što predsjednica pozove šefove dviju najjačih stranaka na konzultacije oko novog mandatara. Bandić će svoja dva potpisa dati onome kome bude najmanje nedostajalo do većine. Šef IDS-a Boris Miletić kaže da je ta stranka još prošli tjedan počela pregovarati sa SDP-om o službenoj koaliciji. Njihovi su uvjeti decentralizacija zemlje na način da se u prvoj godini mandata mijenjaju zakoni koji će donijeti veće ovlasti lokalnoj samoupravi, a da se u drugoj godini provede fiskalna decentralizacija u omjeru 25:75 posto u korist lokalne samouprave.

– Naravno da ćemo potpisati Milanoviću kao mandataru. Dogovorimo li se uskoro, potpisat ćemo i službenu koaliciju – rekao nam je Miletić. Milorad Pupovac (SDSS) kaže da je SDSS bliži lijevoj opciji, ali da će voditi računa o političkoj stabilnosti zemlje. Hoće li svih osam manjinaca do konzultacija na Pantovčaku dati svoje potpise jednoj od strana (izvjesnije lijevoj), odlučivat će se na ovotjednim sastancima.

Ključeve Banskih dvora drži lider Mosta Božo Petrov, jer i Milanovićevu i Karamarkovu ključu fali nekoliko zubaca. Doduše, prvom nešto manje nego drugom, ali i dalje je sve u rukama gradonačelnika Metkovića. Most nastavlja pregovore o reformama sa SDP-om i HDZ-om.

– Oni koji još uvijek misle da se dijelimo očito će se zaprepastiti – poručio je Božo Petrov s Plitvica gdje je održana dvodnevna klauzura. 

>> Most: Besmisleno je opovrgavati silne dezinformacije. Nikakva odluka još nije donesena 

>> Na sastanak Mosta došlo 17 saborskih zastupnika

Komentara 101

DU
Deleted user
10:55 16.11.2015.

Ako mislite da prošla vlada sa Grčićem,Marasom,Opčićkom,Hajdašom,Vrdoljakom,Pusićkom nije valjala,samo čekajete novu garnituru ako Milivoje uspije skupiti 76 potpisao,što je sve obećao? tko će vratiti dugove koje već sada imamo? Ta vlada će pasti u roku godinu dana,to je dobra strana ali mi nemamo godinu dana za Milanovićevo iživljavanje.

DU
Deleted user
10:43 16.11.2015.

u hr nema morala u politici za fotelju se zaboravlja sve čačić,bandič ali oni budu se kleli na dobrobit hrvata

HR
hrUsrcu
10:41 16.11.2015.

poruka "mostu" - odlucite li se za milanovica jasno ste se odlucili za daljne unistenje HR, (jer u zadnje 4 god, ste vidjeli da sdp nije za hrvatsku i da se sa milanovicem nemoze razgovarati) ili kupujete SIGURNA radna mjesta. uskoro ce i vasa "politika" isplivati na povrsinu. vjerovao sam u vas ali vise ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije