Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11-dnevna žalost

Kim Jong-ilovo tijelo izloženo u staklenom lijesu

kim jong il (1)
Foto: Reuters/AFP/REUTERS
1/5
Autori: luc, mvi/VLM
20.12.2011.
u 08:46

Pokop Kim Jong-ila održat će se 28. prosinca. Sjevernokorejski dužnosnici potvrdili su da neće pozivati strane dostojanstvenike.

Beživotno tijelo sjevernokorejskog vladara Kim Jong-ila izloženo je danas u staklenom lijesu u mauzoleju Kumsusan. Narod tuguje za vođom, a državni mediji oko njegova nasljednika stvaraju kult ličnosti nazivajući ga "rođenim od neba".

Kim Jong-un, treći sin i nasljednik preminulog diktatora, u pratnji vojnih i partijskih čelnika posjetio je stakleni lijes, javlja AP, i svečanom ceremonijom odao počast svome ocu i vladaru.

Podsjetimo, Kim Jong-il umro je u subotu u 69. godini nakon snažnog srčanog udara izazvanog iscrpljenošću i stresom.

Žalost za preminulim vladarom trajat će 11 dana. Beživotno tijelo vođe izloženo je u istom mauzoleju u kojem je od 1994. izloženo balzamirano tijelo njegova oca Kim Il-sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje.

Posljednji ispraćaj Kim Jong-ila održat će se 28. prosinca. Sjevernokorejski dužnosnici potvrdili su da neće pozivati strane dostojanstvenike te će sve vrste zabave biti zabranjene tijekom 11-dnevne žalosti.

Bivši predsjednički kandidat i republikanski senator John McCain izjavio je za Daily Mail da je svijet postao bolje mjesto za život otkako nema Kim Jong-ila.

– Svoj je narod izložio neimaštini i represiji u jednom od najokrutnijih i najradikalnijih totalitarističkih režima u povijesti. Zadovoljan sam činjenicom da će se Dragi Vođa pridružiti Bin Ladenu, Gadafiju, Staljinu i Hitleru u paklu – zaključio je McCain.

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je pak da se SAD zalaže za miran i stabilan prijelaz vlasti u Sjevernoj Koreji kao i za mir i stabilnost u regiji.

Kineski predsjednik Hu Jintao posjetio je sjevernokorejsko veleposlanstvo u Pekingu gdje je izrazio sućut zbog smrti Kim Jong-ila te dao podršku i povjerenje Kine novom vođi Kim Jong-unu.

Tri dana žalosti u povodu smrti sjevernokorejskog vođe proglasila je i Kuba. 

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar MK
MK
09:11 22.12.2011.

S\'obzirom da Mesic nije isao na pogreb Gadafiju, mozda nece ni svom i Titovom prijatelju Kim Jong-Ilu... ...Nije Mesic nista komentirao na smrt i ovog Titovog prijatelja!

HR
hrza
09:57 20.12.2011.

E moj parasa budalu netreba tražiti sama se javi.

IS
istinaisamoistina
14:12 21.12.2011.

a to tako dugo i ne vonja!Jadni oni koji ga budu stavljali u lijes...ili je od voska napravljen!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije