Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kardinal Bozanić: Napadi na Jelenu Brajšu bili su medijski linč

14.12.2008.
u 13:07

Predvodeći misno slavlje u zagrebačkoj katedrali u povodu nedjelje Caritasa i 75. obljetnice organiziranoga djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, nadbiskup zagrebački i kardinal Josip Bozanić, praćen burnim pljeskom, dodijelio je Jeleni Brajša spomendar, lik Majke Božje od Kamentih vrata.

Netočne informacije
Podsjetio je da je komunistička vlast 1946. zabranila rad Caritasu te mu oduzela imovinu i predala je Crvenom križu.

– Nadbiskup Šefer osnovao je podružnicu Caritas Internationalis, a karitativni rad povjerio je Jeleni Brajši. Brajša je 39 godina bila na čelu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i upravo njezinom zaslugom izrastao je u najveći biskupijski Caritas u ovome dijelu Europe – kazao je kardinal i dodao kako se Caritas cijelo vrijeme skrbi za napuštenu i djecu s posebnim potrebama, žene u nevolji, hendikepirane, stare i nemoćne.

Nadbiskup se osvrnuo na napade na Jelenu Brajšu tijekom 2005. i ocijenio ih medijskim linčem, a dodao je da ti medijski prilozi vrve mržnjom prema Caritasu i Crkvi te obiluju netočnim informacijama.

– Teško se oteti dojmu da su namjere i cilj bili puno širi od određenog slučaja – bez ustezanja je ustvrdio kardinal Bozanić i dodao kako u “slučaju Brezovica” dokumenti dokazuju da je Brajša neke osobe smijenila čim je doznala za zlodjelo. Na sličan se način, na osnovi izmišljenih događaja, i posljednjih dana napada Caritas, nastavio je kardinal. Primajući spomendar, Jelena Brajša kazala je da oprašta svima koji su je blatili i u tomu sudjelovali, od novinara do onih koji su tako postupali bojeći se za svoj posao. Nitko nije bez grijeha, ali ja sam izabrala put ljubavi. I zato sam uvijek odbacivala grijeh, ali čovjeka nikada – zaključila je.

Uveličali događaj
Osim nove ravnateljice, časne sestre Jelene Lončar, na misi je bila i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Mešihata islamske vjerske zajednice i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.





Dnevnik Mije Penića policija našla u kući Jelene Brajše

Kad je izbila afera u Caritasovu domu u Brezovici, Večernji list objavio je priču o dnevniku kuhara Mije Penića te iskaze svjedoka koji su tvrdili da je dnevnik iz Brezovice odnijela upravo Jelena Brajša. Brajša je tada najoštrije poricala da je imala ikakve veze s dnevnikom. No, policija je nekoliko mjeseci kasnije u njezinoj obiteljskoj kući pronašla dnevnik za koji je Brajša tvrdila da ne zna gdje je i oduzela ga. Tada je Državno odvjetništvo Brajšu optužilo za sprečavanje dokazivanja, no bivša ravnateljica zagrebačkog Caritasa oslobođena je optužbe pravomoćnom presudom Županijskoga suda u Zagrebu. U to vrijeme Brajšu su prozivale i djelatnice Caritasovih ustanova tvrdeći da im je plaću isplaćivala na ruke, ali namirnicama iz humanitarne pomoći. Sve to srdilo je Brajšine pristaše, koji su prosvjedovali pred medijskim kućama, a ispred Večernjeg lista Brajša je pljunula fotoreporteru u lice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije