Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici na sudu

Kamo je nestalo još 1,7 milijuna kuna od ugovora s Ruđera?

Krešimir Pavelić Ruđer Bošković (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
21.02.2013.
u 17:45

Cijeli Institut imao je oko dva milijuna kuna studentskih ugovora. Stimulacija je preko studentskih ugovora isplaćivana i državnom tajniku Draženu Bikiću Topiću, kazala je T. Maroti.

- Krešimir Pavelić mi je jednom prigodom kazao kako studenti nisu obavili posao koji je naveden u stuidenstkim ugovorima, već da su ti ugovori poslužili da bi se s pojedinih jedinica podignuo novac. Tada sam ga pitala na što je taj novac utrošen, a on mi je kazao da je sebi isplaćivao stimulaciju, ali i da je tim novcem plaćao stimulaciju Draženu Bikiću Topiću, tadašnjem državnom tajniku u Ministartsvu znanosti. Nije mi kazao zašto je i koliko plaćao Bikiću Topiću, a ja sam bila zgrožena jer nisam mogla shvatiti da bi jedna tako ugledna osoba kao što je bio doktor Pavelić sebi omogućila stjecanje materijalnih dobara. S nama je u društvu tada bila i tajnica Ankica Vrtarić, a Pavelić nam je objema rekao da se ne bojimo jer će sve biti u redu. Kazao je još da se držimo priče da su poslovi iz studentkih ugovora odrađeni te da će on preko ministra Dragana Primorca srediti da ne dođe do postupka - kazala je među ostalim Tatjana Maroti, svjedočeći na zagrebačlkom Županijskom sudu u nastvaku suđenja Krešimiru Paveliću i njegovim dvjema suradnicama koje se terete terete se da su preko fiktivnih studentskih ugovora oštetili Institut Ruđer bošković (IRB) za više od 200.000 kuna.

Gore navedno, svjedokinja ja kazala nakon što ju je Sanja Mazalin, predsjednica sudskog vijeća upozorila da odgovarajući na pitanja tužiteljstva ublažava iskaz koji je dala u istrazi, te je zatražila pojašnjena. potom je svjedokinji predočeno što je iskazivala, a upitana je li tako rekla, svjedokinja je kazala.

- Da, tako sam rekla i tako je bilo.

Inače, svjedokinja je kazala da je cijeli IRB imao studentskih ugovora za oko dva milijuna kuna, od čega im je Porezna uprava prilikom nadzora, priznala samo 300.000 kuna kao stvarno odrađeno. Upitana da pojasni znači li to da je Porezna uprava smatrala da 1,7 milijuna kuna nije odrađeno, svjedokinja je kazala:

- Da, ja sam to tako shvatila.

- Kako onda da je od tih 1,7 milijuna kuna prijavljen samo pavelić? - zanimalo je Pavelićeva branitelja.

- To ne znam jer Upravno vijeće nikada nije izvješteno zašto je USKOK došao na IRB. Ne znam ni tko ga je prijavio, a mogu pretpostavljati samo da je to bila Danica Ramljak - kazala je svjedokinja.

Bivšu ravnateljica IRB-a, potom je spomenuta i kao osoba koja je nazočila ispitivanju svjedokinje na ODO-u, kada je na svjedokinju, kako je kazala rađen pritisak te joj je priječeno. No to ispitivanje, koje je vodila Željka Pokupec, po svemu što se čulo u sudnici, nije imalo formu standardnog iskaza, te nije dio sudskog spisa.

- Kasnije sam ispitivana na ŽDO-u i tu je sve bilo korektno - kazala je svjedokinja.

Komentara 4

DO
doktorica
07:18 22.02.2013.

samo blatite znanstvenike,uskoro ih neće ni biti.....

LE
lebar
08:55 22.02.2013.

zaplijeniti imovinu i naplatiti dug i krivicno goniti,osuditi bez previse teatra

DO
doktorica
09:12 22.02.2013.

Ne znam ni tko ga je prijavio, a mogu pretpostavljati samo da je to bila Danica Ramljak - kazala je svjedokinja.....samo pretpostavke ,bez dokaza ne vrijede na Sudu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije