Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljepote zemlje

Kako stranci vide Hrvatsku? Putopis će vidjeti oko dva milijuna ljudi

Hvar
Ivo Cagalj/PIXSELL
21.06.2017.
u 19:20

Devedesetominutni putopis o Hrvatskoj prikazan je na nacionalnoj televizijskoj postaji France 5, a vidjet će ga oko dva milijuna ljudi

Zapanjen sam bogatstvom zemlje, brojnim utjecajima koje nalazimo u arhitekturi, gastronomiji i hrvatskom temperamentu. Osjeća se da je riječ o zemlji na križanju srednje Europe i Mediterana. Slavenski temperament, latinska kultura i mediteranski stil. U prvom trenutku kontakt može izgledati hladan, ali od trenutka kad steknete povjerenje, ljudsko srce progovara, opisao je Hrvatsku voditelj Raphael de Casabianca u putopisnoj emisiji “Echappées belles” (Prekrasna utočišta), koju su Francuzi imali prilike vidjeti na nacionalnoj televizijskoj postaji France 5.

Devedesetominutni putopis predstavio je Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije s nevjerojatnom prirodnom baštinom, bogatom kulturom, nizom zaštićenih spomenika na listi UNESCO-a te kao zemlju izuzetno gostoljubivih ljudi.

Voditelja je to putovanje toliko nadahnulo da izjavio kako ga je prizor polja lavande na Hvaru nedaleko od male bijele kapele okružene tisućljetnim maslinicima toliko oduševio da će se zasigurno već u listopadu ponovno vratiti u Hrvatsku. Snimanje ove emisije, za koju se procjenjuje da će je pogledati više od dva milijuna gledatelja, podržala je i Hrvatska turistička zajednica, a Francuzi su dobili priliku zaviriti u Dubrovnik, Split, Zadar, Hvar, Dugi otok, Pašman, Brtoniglu, Buzet, Pulu, Gorski kotar, Kuterevo te u nacionalne parkove Paklenica i Brijuni. Dubrovnik je, recimo, predstavljen kroz umjetničku vizuru Igora Hajdarhodžića i njegove makete starih brodova te kroz originalna djela Lene Kramarić, a Istra kao gastronomska oaza kroz svjedočenja poznatih lokalnih proizvođača maslinova ulja, tartufara i restoratera.     

Komentara 59

NE
Neonacionalist
21:28 21.06.2017.

Svoj odnos prema vlastitoj zemlji i njenoj predivnoj prirodi mnogi Hrvati najbolje pokazuju kroz potpuni nedostatak ekološke svijesti , spomenut ću svakodnevni primjer s kojim se susrecem kad idem na kupanje , stalno nalazim brojne pivske i dr.boce , otpatketpatke svih vrsta , mnogim mojim sunarodnjacima je izgleda jako teško spremiti to u kesu i onda baciti u kontenjer ili koš za smece , evo danas sam na plaži vidio kako je netko ipak sve lipo spremio u kesu ali je kesa ostavljena na plaži , izgleda da je bio ogroman napor dotičnoma uzeti tu kesu i baciti je u koš za smece koji se nalazi svega 20 m dalje .

IL
ilijan
21:19 21.06.2017.

Stranci vide Hrvatsku baš onako kako naša Himna kaže. Lijepa naša! Vide nas kao zemaljski raj. Samo da se kod nas probudi ta samo svijest. Da cijenimo i volimo svoje.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
23:59 21.06.2017.

Rajska zemlja u kojoj živi narod vražje bahatosti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije