Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE POHVALE

'Kako je Hrvatska od ratne zone postala party raj'

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/10
17.06.2017.
u 22:25

Promjene nisu uvijek dobra stvar, no u slučaju Hrvatske, one su je pretvorile u jednu od najboljih destinacija za ljetovanje na svijetu, kao i mjestom za koje jedva čekam da ga ponovno posjetim...

Nije teško vraćajući se s ljetovanja u Europi za sobom ponijeti samo nekoliko zamagljenih uspomena, no postoje zemlje koje će na vas ostaviti ogroman utisak svojom bogatom poviješću i drugačijim pričama. Hrvatska je jedna od takvih mjesta, piše poznata turistička agencija contiki.

Emily St. John, putnička agentica iz Australije, u suradnji s Contiki agencijom i "The Travel Projectom", istražila je "kako je Hrvatska uspjela oživjeti i obnoviti uništenu ekonomiju i raseljeno stanovništvo te se pretvoriti u tako živopisno turističko odredište."

- Upijajući slike točkaste obale i suncem natopljenih plaža koje vas u trenutku ispune željom za putovanjem prema takvim prirodnim ljepotama, mlađi putnici ne shvaćaju da je ta prekrasna zemlja prije samo nešto više od 20 godina bila razorena ratna zona, piše Emily.

St. John je prvo posjetila Dubrovnik, za kojeg kaže kako je "svjetski poznata destinacija zahvaljujući fenomenu HBO-a "Igri prijestolja".

Kroz Dubrovnik ju je vodila stručnjakinja za "rat u Dubrovniku" Vesna Barišić, koja je imala 24 godine dok je u Hrvatskoj trajao rat.

- Dok smo hodali ulicama njezinog doma, Vesna nam je pokazivala rupe na zidinama kao snažne emotivne podsjetnike na rat. Došli smo do muzeja Stari grad gdje se na zidovima nalaze lica stanovnika koji su izgubili živote braneći svoj grad. Vesna je zastala ispred fotografije jednog mladića, a to joj je bio rođak, rekla je Emily.

Emily opisuje koliku je štetu Hrvatska pretrpjela u ratu, napominje da je 20 000 ljudi izgubilo život i da su tisuće protjerane, ali napominje da se država vraća na svoje predratno stanje.

- Turizam direktno donosi milijarde u proračun, čak 1 od 6 eura dolazi od njega. Nova generacija putnika žudi za suncem, morem, (postoji tjedan jahti) kao i sve rastućom glazbenom scenom koji vraćaju Hrvatsku na turističku kartu svijeta, navodi St. john.

Emily dodaje da u 2017. postoji 40 glazbenih festivala u Hrvatskoj, uključujući "globalni fenomen" Ultru

- No, sve je započelo Garden festivalom 2006. Razgovarala sam s osnivačem Nickom Colganom, koji je taj festival s početnih 300 posjetitelja kroz dvije godine doveo do nevjerojatnih 3 000, kazala je St. John. 

St. John kaže da na ljetnim glazbenim festivalima nastupaju najpoznatiji svjetski glazbenici, no naglašava kako to nije glavni razlog zbog čeka je Hrvatska jedna od top svjetskih turističkih destinacija.

- Živahni festivali su puno više od obične glazbe. Oni omogućavaju posjetiteljima da odlaze izvan same lokacije i posjete nevjerojatnu prirodu. Planine, nacionalni parkovi poput prekrasnih Plitvičkih jezera, ali se turistima nudi i uživanje u nevjerojatnoj domaćoj hrani, ugodnom osoblju i zanimljivim tradicijama, pohvalno govori St. John.

Turistička voditeljica dalje navodi "kristalno čisto more" kao i vrlo ugodne i vesele Hrvate koji su spremni dočekati turiste i ponuditi im najbolji mogući smještaj. 

Emily St. John je svoje putovanje u Hrvatsku završila riječima:

- Promjene nisu uvijek dobra stvar, no u slučaju Hrvatske, one su je pretvorile u jednu od najboljih destinacija za ljetovanje na svijetu, kao i mjestom za koje jedva čekam da ga ponovno posjetim, zaključila je Emily.

Komentara 45

DU
Deleted user
23:14 17.06.2017.

molim ocitovanje cinbenika i anticenzure....

DU
Deleted user
22:38 17.06.2017.

da hrvatsku vode poslije dr franje tudjmana vode manje pohlepni pojedinci i vise umni sve su predpostavke da nasa drzava bude drzava blagostanja za sve stanovnike a ne ovako kako je u drzavi vise je jad i bijeda jer je nasa zemlja postala pustopoljina

DU
Deleted user
07:35 18.06.2017.

Hrvatska postala "Party raj"? Za koga? Za pedere i pusace ili snifere droge koji dodu tokom ljeta da pisaju i seru po obali Jadrana? Pitaj seljake u Lici i Slavoniji jeli im Hrvatska party raj. Zivot u vlatitoj zemlji imm je postao nepodnosljiv i bjeze u inostranstvo. Da, Hrvati bjeze iz "raja" u Austriju, Njemacku, Irsku, Holandiju itc... Prestnite trovati narod sa vasom laznom demagogijom, nitko nije glup. Sram vas bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije