Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je sarajevsko naselje Ilidža postalo Kuvajt City

Arapi masovno kupuju zemlju i nekretnine u glavnom gradu BiH, a u nekim su naseljima burka, arapski natpisi, nargila, postali dominantni
17. srpnja 2016. u 00:01 8 komentara 6797 prikaza
Naslovnica
Foto: VL

Do Ilidže, molim.

– Aaa, mislite do Kuvajt Cityja – kroz smijeh nam je kazao sarajevski taksist Mustafa.

– Ne valja im posao. Nitko ih ne kontrolira. Kada sutra u Bosni nešto pukne, krivit će narod. A sada ih političari puštaju. Nemojte me krivo shvatiti. Ja sam musliman i nemam ništa protiv Arapa koji dolaze, ali, brate mili, moraju ih kontrolirati – pomalo ljutito govori Mustafa ne skrivajući ogorčenje što bosanske vlasti dopuštaju veliki priljev Arapa koji u BiH kupuju nekretnine bez ikakve kontrole.

– Ja sam harmonikaš. Jedne večeri svirao sam s društvom u kafiću u Sarajevu i malo smo se veselili. Došao je čovjek s bradom, odnekud iz Arabije, koji ne zna ni moj jezik, i na engleskom mi rekao kako je grijeh svirati harmoniku i pjevati. Kafić je bio pun, a nitko mu nije rekao ni riječi. A došao je mene učiti što trebam, a što ne trebam – požalio se Mustafa. Kako smo se približavali Ilidži, stvarno smo imali dojam da dolazimo u Kuvajt City, kako je Mustafa i kazao. Gotovo sve reklame i plakati na arapskom su jeziku.

– Evo, vidi ti ovo! Sada znaš o čemu govorim. To je Kuvajt, a ne Sarajevo – komentirao je Mustafa pokazujući rukom na veliku zgradu u gradnji punoj oglasa za najam na arapskom jeziku ispred koje je stajala grupica Arapa, vjerojatno razmišljajući o najmu ili kupnji. Na pitanje koliko košta vožnja, Mustafa se zamislio.

Cijeli tekst pročitajte u nedjeljnom Večernjem listu ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>> Kuda ide Turska?

>> EU u strahu od izbjeglica od Sirije, ali i Turaka koji bi mogli bježati od Erdoganove osvete

>> Hassan Haidar Diab: Generali se preračunali, oporba protiv nedemokratskog rušenja vlasti

>> Dobri pastir: Svećenik koji je u Lovas ponovno vratio ovce i koze

>> Autocesta: Nezapamćena kolona od 50 km prema Splitu

Naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • Mijat vrdoljak:

    U bivšoj državi je bio slogan: JNA proizlazi iz naroda i služi narodu. Kako služi i kome dobro smo vidjeli i nažalost osjetili. Hajmo sada imenicu JNA zamjeniti imenicom političari i rezultat će biti isti. Zaključiti je takvi smo i ... prikaži još! dajemo takve političare.

  • crocop97:

    Biti čovjek je bio moral svakog građana ex države ?? Jel? Interesantan moral...jer rat učini to da se otkriju prava lica - tih građana bivše ex države : A pravo lice je bilo da se radilo uglavnom o kurvinim sinovima ... prikaži još! žednima krvi , pohlepnim gadovima...lako je kriviti horoskop , političare, marsovce...tko te je tjerao da uzmeš pušku ili ideš na top da bi razarao grad u kom si živio ili pucao po susjedu ? Kakav jeb...moral! Bivši građani es države su uglavnom bili i ostali stoka.

  • GrobariItalija:

    ilidza cuveno srpsko naselje pre rata,nisu muslimani uspeli ni metar da uzmu teritorije u ratu,dobili ilidzu u miru dejtonom,1995 u novembru srbi sa ilidze krecu put danasnjeg istocnog sarajeva i republike srpske,sami pale svoje kuce,lokale,otac otkopao grob i sanduk sa ... prikaži još!a pokojnim sinom stavio na kamion i nosi sa sobom!!!