Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo u Dubaiju

Kako je Mossad zeznuo njemačke obavještajce

Hamasovac
AFP
13.03.2010.
u 18:05

Jednom od ubojica hamasovca u Dubaiju njemačka je putovnica izdana – legalno. Istodobno je BND, naivno, vodio pregovore između Izraela i Hamasa

Interpol od ponedjeljka na listi najtraženijih zločinaca ima svih 27 osoba koje je policija Ujedinjenih Arapskih Emirata označila kao sudionike atentata na Hamasova dobavljača oružja Mahmouda al-Mabhouha u hotelu u Dubaiju. Takav razvoj događaja nakon ubojstva od 20. siječnja zanimljiv je zato što su i istražitelji u Dubaiju i zapadni obavještajci uvjereni da je ubojstvo izvela izraelska obavještajna služba Mossad, pa ispada da sva policija svijeta traga za agentima najbolje tajne službe na svijetu. Iako Izrael niti priznaje niti odbija odgovornost za ubojstvo, na vidjelo izbijaju političke posljedice načina na koji se Mossad obračunao s al-Mabhouhom, jednim od utemeljitelja brigada Izz ad-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa. Sumnjičilo ga se za otmice i ubojstva dvojice izraelskih vojnika, no kako je ubojstvo počinjeno na teritoriju UAE, šef policije u Dubaiju Dhahi Khalfan Tamim najavio je kazneni progon samog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a kako su atentatori krivotvorili putovnice V. Britanije, Irske, Australije i Njemačke, slučajem se bave i službe tih zemalja te FBI.

Adresa u susjedstvu Mossada

Najveću pljusku pretrpjela je njemačka obavještajna služba Bundesnachrichtendienst (BND), i to zbog načina na koji je atentator pod imenom Michael Bodenheimer, rođen 1967., došao do njemačke putovnice. Ubojstvo istražuje i Njemačka, pa je otkriveno da je njemačko državljanstvo dotična osoba zatražila prošle godine u Kölnu. Ta procedura u Njemačkoj inače traje osam godina, no dokumenti su izdani nakon samo nekoliko dana, 18. lipnja, jer je navodni Bodenheimer priložio vjenčani list svojih navodnih roditelja koji je upućivao na to da je riječ o Židovima koji su pobjegli iz Njemačke da ne stradaju u nacističkim zločinima. Riječ je o slovu njemačkog ustava po kojem Židovi koje je proganjao nacistički režim ili njihovi potomci u svakom trenutku mogu ponovo dobiti njemačko državljanstvo. Kratki rokovi su doveli i do slabih sigurnosnih provjera, jer Bodenheimera nitko nije poznavao ni na kölnskoj adresi, ni u njegovu navodnom mjestu rođenja, ali ni na posljednjoj adresi u Izraelu u Herzlyji koja se nalazi tek nekoliko stotina metara od sjedišta Mossada. Ipak, njegova je putovnica bila legalna te je u studenome s njom putovao iz Frankfurta u Dubai te potom u Hong Kong - istom rutom kao i u siječnju. Policija iz Dubaija je utvrdila da je tada s njim putovalo još devet osoba, pa se pretpostavlja da je bila riječ ili o probi, ili je već tada pokušano ubojstvo hamasovca, koji je u to vrijeme za dlaku preživio pokušaj trovanja.

Atentat iz udžbenika

BND je ponajviše pogodilo to što je od ljeta 2009. šef BND-a Ernst Uhrlau na molbu vlade Izraela služio kao veza između Tel Aviva i Hamasa u razmjeni oko 1000 Palestinaca, koje je zatočio Izrael, za Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojega su palestinski militanti zarobili 2006. O planovima za ubojstvo al-Mabhouha nitko iz Izraela nije obavijestio BND, pa se Uhrlau nakon ubojstva osjećao prilično blesavo, jer je Izrael posljednji put posjetio 19. siječnja, samo dan uoči ubojstva u Dubaiju.

Uhrlauu Izrael ni inače nije posebno olakšavao pregovore. Netanyahu je, primjerice, potkraj prosinca odbacio sporazum koji je upravo bio dogovoren do posljednjih detalja, što samo pojačava dojam da se BND-u radilo iza leđa. Iako su nakon ubojstva neki desničari u izraelskom Knesetu slavili ubojstvo kao čin dužnosti prema bogu i narodu, u izraelskim medijima prevladavaju komentari o tome da je teorija da je riječ o Mossadovu ubojstvu smiješna. Kako zbog brojnih navodno angažiranih agenata, tako i zbog rute za bijeg. Veteran CIA-e Robert Baer nedavno je, međutim, izjavio da je za ubojstva poput toga u Dubaiju zbog posebnih okolnosti bilo neophodno najmanje 25 agenata, reklo bi se kao po udžbeniku.

Komentara 34

OB
-obrisani-
18:41 13.03.2010.

Tko god kaze da je Mossad bio ukljucen u ubojstvo u Dubai-ju je prljavi ANTISEMIT i nacist.......ha

OB
-obrisani-
21:35 13.03.2010.

ma ljudi to su teorije zavjere........ Nije Mossad najbolja tajna sluzba na svijetu nit se je Izrael izgradio na vasem novcu ,nit je Mossad u bilo kojem pogledu bio ukljucen u 9/11.......... Cinjenica je potpuno drukcija. Tone nano-thermita proizvedene si od strane Alqeide u spiljama Afganistana i potom prebacene na magarcima ( lijepa ilirska rijec) u sva tri nebodera u New Yorku.......ha

DU
Deleted user
17:47 14.03.2010.

Mossad vraća reputaciju najboljeg killer dostavljača do vrata stana! Sjetite se kako je ona neuspjela akcija u Norveškoj teško narušila image Mossada - ubili su nevinog konobara jer ih je tako naputilo palestinsko duboko grlo, tj. dvojni agent. Ovo je sad izvedeno onako školski, ne hajući što će o njima misliti druge obavještajne službe na svijetu. Mossad je razred za se u obavještajnom svijetu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije