Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVARSKI BRANITELJ rekao da nije terorist

Josip Zagajski kažnjen 11-godišnjom zatvorskom kaznom

zagajski
Žurnal24
09.12.2009.
u 12:10

Sutkinji Mariji Vrisk priznao je da je kriv, no da se o točkama optužnice ne bi očitovao. Dodao je da je planirao aktivirati bombu, ali se predomislio kada mu je policajac rekao da ima dijete.

LJUBLJANA -  Vukovarskom branitelju Josipu Zagajskom (60), optuženom u Sloveniji za terorizam, sprječavanje službene osobe u radu i nedozvoljeno posjedovanje eksploziva, Okružni sud u Krškom izrekao je zatvorsku kaznu od 11 godina.

Slovenska policija Zagajskog je uhitila 10. srpnja u vlaku Zagreb-Ljubljana na željezničkom graničnom prijelazu Dobova nakon provjere osobnih dokumenata u kojima je pisalo da ima zabranu ulaska u schengensko područje.

Nakon privođenja u policijsku postaju Zagajski je na zahtjev policije da isprazni džepove pokušao aktivirati ručnu bombu. Slovenski mediji prenose da je policajac Aleš Cesar, opisujući taj događaj, kazao da je Zagajskog spriječio da aktivira bombu i u pomoć pozvao kolege koji su bili u drugoj prostoriji.

Premda je na početku jučerašnjeg suđenja izjavio da će se braniti šutnjom i da na pitanja neće odgovarati, Zagajski je dodao:

- Priznajem da sam kriv. No, oko druge točke optužnice bih nešto rekao. Namjeravao sam aktivirati bombu, ali sam se predomislio kada mi je policajac rekao da ima malo dijete.

Optužnica Zagajskog tereti da je u Sloveniju protupravno unio vojno oružje, pet ručnih bombi M-75 i pripremao se na ugrožavanje političkih temelja Republike Slovenije napadom na ljude i objekte.

U prvim se informacijama nakon uhićenja govorilo da je Zagajski izjavio da je namjeravao izvesti atentat na slovenskog premijera Boruta Pahora. Na suđenju je sudski vještak psihijatar Slavko Ziherl izjavio da je optuženi unatoč PTSP-u zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu bio potpuno sposoban za predviđanje posljedica svojih postupaka.

Zagajski je još jednom kazao da je bio svjestan u što se upušta. Okružna državna tužiteljica za sva tri kaznena djela tražila je izricanje jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od 12 godina, ali je odvjetnica koja je Zagajskom dodijeljena po službenoj dužnosti ustrajala da za kazneno djelo terorizma nema dokaza.

Na kraju suđenja Zagajski je izjavio da nije terorist, ali je ponovno priznao da je namjeravao učiniti to što se u optužnici navodi.

Komentara 44

IB
Ivana Brkić Ćubela
13:41 09.12.2009.

Da treba ga razumeti i predloziti za Alternativnu Nobelovu nagradu po nekima da ne kazem kakvima

MA
marjanca
13:53 09.12.2009.

Edini primerni ukrep bi bila ustrezna psihiatrična pomoč Upam, da bodo naše sodne oblasti to prepoznale.

MA
marjanca
12:44 09.12.2009.

Možakar je preveč resno vzel vojaško retoriko vaših politikov. Sicer pa je nekaj podobnega že naredil v Nemčiji( se mi zdi), zato nima ustopa v šengen. Tako so ga tudi našli. Upam, da mu bodo naši nudili ustrezno psihiatrično pomoč,č, ker je pri vas očitno niste sposobni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije