Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jeremić: Neka se na sudu utvrdi je li bilo genocida i ratnih zločina

05.12.2008.
u 12:07

U razgovoru za beogradski dnevni list "Večernje novosti" od petka srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić govorio je o odnosima Hrvatske i Srbije i izgledima za rješenje spora izvan suda.

- Prije podnošenja protutužbe, s hrvatske nam je strane izneseno jasno stajalište da je za njihovo odustajanje od tužbe apsolutni preduvjet da Srbija javno prizna da je počinila genocid. U tom bi slučaju Hrvatska razmislila i o odustajanju od ratnih reparacija. Mislim da ovaj hrvatski zahtjev nije potrebno komentirati. To je moralno, politički i povijesno neprihvatljivo! S obzirom na takvo stajalište Hrvatske, teško mogu zamisliti da ima prostora za poravnanje iako smo više puta izrazili želju za izbjegavanjem sudske konfrontacije i za nalaženjem puta pomirbe i zajedništva u EU - rekao je Jeremić.

Na pitanje znači li to da će se Srbija s Hrvatskom "vidjeti" tek na sudu ili će u međuvremenu biti službenih kontakata, Jeremić je odgovorio:
- Što se nas tiče, činimo sve da se naša bilateralna suradnja nastavi što je najnormalnije moguće, a neka se istina utvrdi na sudu: je li bilo genocida, ratnih zločina, je li je 250.000 ljudi "očišćeno" zato što su Srbi ili je tu bilo drugih okolnosti...

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije