Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasminska revolucija

Je li revolucija u Tunisu počela pukom zabunom?

'A woman raises her fist during a demonstration calling on the new government to quit, on Bourguiba avenue in central Tunis on January 22, 2011. Thousands of people rallied in Tunisia today as the pri
'MARTIN BUREAU'
23.01.2011.
u 20:41

Obitelj prve žrtve tvrdi da se mladić nije spalio zbog političkih razloga. No, vlast je svrgnuta, na scenu se vraćaju progonjeni i zatvarani disidenti

Jasminska revolucija u Tunisu počela je 17. prosinca samospaljivanjem 26-godišnjeg Mohammeda Buazizisa u gradu Sidi Bouzidu u znak prosvjeda zbog nezaposlenosti, korupcije i sličnih nevolja autokratskog režima. Bar se tako smatralo do sada. Novinarka Der Spiegela Ulrike Putz pronašla je obitelj pokojnog mladića, koja inzistira na tome da je bila riječ o nesretnom slučaju. Za Der Spiegel brat mrtvog mladića izjavio je čak da pokojnik jest bio maturirao, ali nije studirao, kao što se znalo pisati. Njegova sestra tvrdi da mladić nije mogao otrpjeti uvredu što ga je jedna žena pljusnula. Činjenica je da je Buazizi potom otišao do benzinske crpke, polio se benzinom i počeo skakati, vikati i psovati, a u jednom je trenutku odnekud izbila i iskra. Mladić je inače svoju obitelj prehranjivao prodajom voća, zarađujući između tri i pet eura dnevno.

Nije se moglo spriječiti

Obitelj tvrdi da su svi njeni članovi apolitični, no moguće je, doduše, i da obitelj pokušava baciti drugačije svjetlo na to da bi njihov član počinio samoubojstvo, jedan od najvećih grijeha u islamu. Ipak, lavina u zemlji, koja je bila zrela za ustanak, zakotrljala se. Nije pomoglo ni to što je, ponukan prosvjedima koji su počeli 11 dana nakon spaljivanja, predsjednik Zine el-Abidine Ben Ali osobno posjetio obitelj, dok je Buazizi još bio živ u komi, i darovao joj 10.000 eura. Diljem Tunisa uslijedilo je nekoliko samospaljivanja koja nisu bila plod nesretnog slučaja, a potom i masovni prosvjedi te brutalni odgovor snaga sigurnosti predsjednika koji je svrgnut 14. siječnja, nakon 23 godine vladavine.

Više od 100 žrtava

Al-Jazeera javlja da je oko 1000 Tunižana, koje je u "karavanu slobode" okupio opći sindikat tuniskih radnika, jučer stiglo u glavni grad Tunis, prethodno hodočasteći u Sidi Bouzidu, grad od 40.000 stanovnika u kojem je sve počelo i u kojem je u prosvjedima ubijeno 20-ak građana. Njima su se u Tunisu pridružile još tisuće drugih, uključujući i studente, odvjetnike, pa čak i policajce koji i za sebe traže bolje uvjete života. Iako je svrgnuti predsjednik pobjegao iz zemlje, prosvjednici sada traže da odstupi i premijer prijelazne vlade Mohamed Ghannouchi. On je već ranije istupio iz vladajućeg Ustavnog demokratskog zbora, a u subotu je obećao da će se povući iz politike čim se provedu izbori, no zbog toga jer je bio blizak saveznik Ben Aliju, građani su krajnje nestrpljivi. Službeni broj ubijenih u prosvjedima u prosincu i siječnju je 78. UN međutim smatra da je ubijenih bilo više od 100. U Tunisu je inače 14 % nezaposlenih, ispod granice siromaštva živi 3,8 % građana, a rast je BDP-a od 2009. oko 0,3 %.

Ključne riječi

Komentara 18

OB
-obrisani-
22:01 23.01.2011.

Ah! Ma razlozi za izbjanje ovakvih uvjetno rečeno revolucija, ne moraju biti identični s iskrom koja zapali sve! Činjenica je da se nezadovoljstvo taloži do kritične mase i kad plane plane na bilo kakvu iskru!

FA
faxfax
12:50 24.01.2011.

Nekim novinarima doista treba zabraniti da pisu jer prosipaju samo gluposti.Ovaj clanak je tipican primjer novinarske nezrelosti ......uzas

OB
-obrisani-
22:00 23.01.2011.

10 000e....do jaja,oci ja da zapalim nekog i dobijem toliku lovu...jel ima nekog hrvatskog dragovoljca za samospaljivanje,sam cu da ga spalim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije