Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kratkotrajni izlasci

Iz zatvora u banku, na vjenčanje i na krstitke

Smiljana Srnec dolazi na ispitivanje
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/9
01.03.2019.
u 18:36

Prije tri godine zatvor u Gospiću bio je poprište nesvakidašnje ceremonije – svečanosti sklapanja prvog gej braka u zatvoru

Smiljanu Srnec, okrivljenu da je prije gotovo dva desetljeća ubila i zatim u hladnjak skrila tijelo svoje mlađe sestre Jasmine Dominić, u srijedu je pravosudna policija iz zatvora u Varaždinu odvela u banku. Bilo je to dan prije no što je odbijena njezina žalba na odluku o istražnom zatvoru. Građani koji su je vidjeli medijima su opisivali kako su osjetili nelagodu i jezu, no njezino izvođenje iz zatvora nije neuobičajena praksa.

Na trošak zatvorenika

Osim u slučaju kada zatvorenik traži da mu se odobri pogodnost radi obavljanja nekog posla koji nitko drugi osim njega ne može obaviti – a Smiljanin odlazak u banku bio je upravo to jer s njezina računa nitko drugi nije mogao podići novac – izvanredni izlasci, uz “pratnju” pravosudne policije odobravaju se i kod odlaska na pogreb člana obitelji, što je svojedobno bilo omogućeno, na primjer, Mariji Šoli, bivšoj stečajnoj upraviteljici Name. Na pogreb oca ona je bila dovedena iz Remetinca.

VIDEO Smiljana Srnec dovedena u Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu:

Razlog za izvanredni izlazak iz zatvora jest i odlazak u posjet teško bolesnom članu obitelji, ali i odlazak na vjenčanje, krstitke, rođenje člana obitelji. Svojedobno je Hrvoje Petrač – koji je kaznu izdržavao zbog otmice sina Vladimira Zagorca i iznude – bio dobio dozvolu da iz pulskog zatvora ode na vjenčanje sina Novice. Petrač je bio tražio izvanredni izlazak i kako bi prisustvovao krizmi svoje kćeri, ali taj mu je zahtjev bio odbijen, baš kao što nije mogao ići vidjeti prvu unuku kada se rodila, no za drugu je ipak dobio dozvolu.

U izvanredne izlaske se ubrajaju i odlasci na sud ili tijelo uprave zbog nekog postupka kojima zatvorenik nastoji ostvariti svoj pravni interes. Da bi zatvorenik ostvario pravo na izvanredni izlazak, mora podnijeti molbu i potkrijepiti je valjanom dokumentacijom. To je učinila i Smiljana Srnec koja je molbu uputila istražnoj sutkinji, s obzirom na to da se nalazi u pritvoru, a ne na izdržavanju kazne jer bi u tom slučaju o njezinoj molbi odlučivao upravitelj zatvora. Ministarstvo pravosuđa objašnjava da se izvanredni izlasci odobravaju u pravilu na trošak zatvorenika, pod nadzorom ili bez nadzora, u trajanju do pet dana godišnje.

Pogledajte video pretresa kuće u Palovcu:

Češći dolazak partnera

Osim prava na izvanredne pogodnosti, zatvorenici imaju i pravo na neke druge pogodnosti, svojevrsne nagrade za dobro ponašanje. Tu spada ublažavanje uvjeta unutar kaznionice i zatvora, što znači da u ćelijama smiju imati svoj TV i radio, smiju je urediti fotografijama, slikama, biljkama, mogu si sami pripremati hranu i piće... U pogodnosti se ubrajaju i pravo na češće primanje paketa, produljeni boravak na zraku i u zajedničkim prostorijama, dulji posjet obitelji, češći dolazak bračnog ili izvanbračnog partnera u prostoriju bez nadzora...

Što se pak tiče redovnih prava zatvorenika, osim primjerenog smještaja, redovitih obroka, zdravstvene zaštite... u toj su kategoriji i pravo na vjenčanje u kaznionici. Prije deset godina iskoristila ga je, na primjer, nekadašnja sudionica Big Brothera Mira Marijani. Ona se iza rešetaka na splitskim Bilicama došla udati za svog dugogodišnjeg dečka Marina Pavića koji je izdržavao kaznu zbog dilanja. Prije tri godine zatvor u Gospiću bio je poprište nesvakidašnje ceremonije – ondje je prvi put upriličena svečana ceremonija u povodu sklapanja prvog gej braka u zatvoru. Potpisnici životnog partnerstva bili su osuđeni za ubojstvo ljubavnika Erik Rubinić i Mate Njegovan. U zatvoru se organiziraju i izbori, a zbog “stanara” ovamo dolaze svećenici, frizeri...

Kome su odobreni izvanredni izlasci

Tomislav Merčep

Dio je svoje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnog zločina “odslužio” na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama

Marija Šola

Bivša stečajna upraviteljica Name, Marija Šola, iz pritvora u Remetincu dovedena je na očev sprovod na Markovu polju

Hrvoje Petrač

Bio je iz zatvora pušten na odlazak na vjenčanje sina. Za rođenje prve unuke dozvolu nije dobio, no jest kada je opet postao djed

Pogledajte izjavu susjeda o tijelu u zamrzivaču:

Komentara 7

PO
Pobjeda
23:29 01.03.2019.

Kad optuzenoj bude donesena kazna za koji se sumnjici onda podleze osudjenickom zakonu a za sad se jos vodi istraga i optuzena ima druge zakone do donosenja pravosudne.

KR
kritiko
20:36 01.03.2019.

ma kakve kurčeve pogodnosti,treba babu zatvoriti živu u škrinju,dok ne prizna da je ubila sestru,a onda ju zaključati,dok se ne smrzne (jebiga,ja sam radikalan,nemrem si pomoći)

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
19:28 01.03.2019.

A da je puste da još nekog upakira u frižider?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije