Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALOLJETNE TRUDNICE U Virovitici progovorili o problemu

Iz školske klupe među majke - 14 učenica

13.02.2009.
u 18:54

O maloljetničkoj trudnoći i majčinstvu u školskim klupama, problemu o kojem se ne govori dovoljno, prve su, i to za školski list Strukovnjak, progovorile učenice trećeg i četvrtog razreda Strukovne škole u Virovitici.

Odbile pobaciti
Mladi su o toj temi progovorili nakon što je prošle školske godine samo u Strukovnoj školi u Virovitici šest učenica postalo majkama, a u prvom polugodištu ove godine djecu su rodile još dvije učenice. Tri su trudne. U Industrijsko-obrtničkoj školi nastavu pohađa jedna trudnica, a majka će postati i jedna učenica virovitičke Gimnazije Petra Preradovića.

– Željele smo reći da nema potrebe šutjeti o trudnoći u školama te podijeliti s drugima što sve prolazimo i kako nam je – kažu mlade majke B. I. (17) i E. K. (18) te V. K. (uskoro 17), koja čeka svoje prvo dijete. Pojedine učenice koje su zatrudnjele bile su u dvogodišnjim vezama, neke od njih vjenčale su se ili zaručile te imaju potporu svojih supružnika i njihovih obitelji. Pojedine djevojke tvrde da su ostale same, da ih je partner u međuvremenu napustio, jer su on i njegova obitelj zbog sramote željeli da pobace, na što nisu pristale.

– Djeci danas nije lako i to se vidi iz ovih priča. Maloljetnička trudnoća naša je svakidašnjica, no o tome škole rado ne govore. Mi smo odlučili drukčije, djevojke postaju majkama, govorili mi o tome ili ne. Mnoge učenice iznimno su hrabre i većina ih jako ozbiljno shvaća svoju situaciju pa nakon trudnoće i porođaja i brže završe školu od svojih kolega. Mi im izlazimo maksimalno ususret – kazala je ravnateljica Strukovne škole Pavica Biondić.

Rodila u 15.
Na porast maloljetničke trudnoće u posljednje tri godine upozoravaju i u virovitičkoj bolnici, u kojoj je ovaj tjedan rodila i jedna 15-godišnjakinja. U maloljetničkoj trudnoći iznimno je važna potpora obitelji i partnera, kažu u bolnici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije