Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Lustracija u sudstvu je trebala biti napravljena 90-ih godina'

Za mene je to završena priča, mislim da bi to izazvalo duboke nepravde, rekao je Turudić
29. veljače 2016. u 10:02 36 komentara 1808 prikaza
Ivan Turudić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Lustracija je nemoguća, rekao je sudac Županijskoga suda u Zagrebu Ivan Turudić jutros na televiziji N1 odgovarajući na pitanje što misli o lustraciji i je li uopće moguća lustracija sudaca.

– Ostaje odluka Europskoga suda iz 2006. godine, u primjeru Litve ili Latvije, koja kaže da je lustracija nemoguća nakon 10 godina. U Hrvatskoj je taj rok davno prošao. Lustracija u sudstvu je trebala biti napravljena devedesetih godina. Najlakše je provesti lustraciju u sudstvu. Nije trebala obuhvaćati ljude koji su poštivali zakon, nego državne odvjetnike, suce koji su odobravali sumnjive postupke, ljude koji su prisluškivali odvjetnike, sve one koji nisu pošteno radili svoj posao. Za mene je to završena priča, mislim da bi to izazvalo duboke nepravde – rekao je Turudić.

Turudić je također rekao da nije bio u krugu ljudi koji su bili kandidati za ministra pravosuđa te da njegove ambicije ne idu u tom pravcu, a rekao je i da nije kandidat za suca Ustavnog suda te da to nije u polju njegova interesa. Komentirao je i optužbe o izbornim krađama.

– Što se tiče gradskog izbornog povjerenstva, koje sam nadgledao, nema šanse da su izbori bili pokradeni. Ne znam odakle predsjedniku HDZ-a takve tvrdnje. Ja odbacujem te tvrdnje, a nisam ni shvatio da je to bio napad na gradsko izborno povjerenstvo – rekao je Turudić.

Na pitanje je li pozdrav "Za dom spremni" kažnjivo djelo ili ne, rekao je da mu se teško odrediti, da je to bio pozdrav koji je korišten u NDH, a to nije dio kojim bi se Hrvatska trebala ponositi.

– Teško je reći, ali mislim da bi to trebalo biti u sferi prekršaja, ne kaznenog djela – rekao je Turudić.

>> Karamarko se lustracije odrekao, Most ju je šutnuo, a ljevičari je ne žele

>> Stazić: Sto tisuća komunista prešlo je u HDZ, koga ćete lustrirati?

Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
 • marcel.kocan:

  lustracija se mora provesti u sudstvu, a slučaj Perković najbolje pokazuje zašto: pola pravosuđa i dalje radi za udbu, a ne za državu.

 • NAĐI-zaZAGREBbezkumova:

  Nikada nije kasno da se odstrani one koji su sudjelovali u zločinima. Čemu inače sudovi ako nema kazne za zločine?

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  'Lustracija u sudstvu je trebala biti napravljena 90-ih godina'....Nikada nije kasno za lustraciju. Samo neki mali Bogovi na vlasti se boje krenuti da i njih ne bi zadesila..Žalosno.