Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iran upozorava Europu: Normalizirajte ekonomske veze ili se suočite s posljedicama

Prošli je mjesec Iran smanjio neke obveze preuzete sporazumom iz 2015. te je upozorio da će za 60 dana nastaviti program obogaćivanja urana u mjeri većoj od one dopuštene prema sporazumu, ako Europljani ne zaštite sporazum od američkih sankcija kojima se želi onesposobiti iransku ekonomiju ovisnu o izvozu nafte.
09. lipnja 2019. u 12:31 18 komentara 1574 prikaza
Mohammad Javad Zarif
Foto: Reuters/PIXSELL

Iran je rekao u nedjelju da Europa nije u poziciji da kritizira Teheran zbog vojnih kapaciteta te je pozvao europske vođe da normaliziraju trgovinske veze s Islamskom Republikom, usprkos američkim sankcijama, ili će se suočiti s posljedicama.

Predsjednici SAD-a i Turske Trump i Erdogan Iako ih ne odobrava Turska zbog američkih sankcija prestala uvoziti iransku naftu

Predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji su svjetske sile potpisale 2015., te je ponovno uveo sveobuhvatne sankcije. 

Trump je osudio sporazum, koji je potpisao njegov prethodnik Barack Obama. Trump kritizira sporazum zato što nije trajan i zato što ne obuhvaća iranski program razvijanja balističkih projektila i ulogu u konfliktima širom Bliskog istoka.

Zapadnoeuropske potpisnice sporazuma - Francuska, Velika Britanija i Njemačka - dijele američku zabrinutost oko razvoja balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Donald Trump AMERIČKI PREDSJEDNIK Trump: Moguć novi nuklearni dogovor s Iranom

Međutim, branile su nuklearni sporazum kao najbolji način za limitiranje iranskog programa obogaćivanja urana, što je potencijalni put prema razvoju nuklearnog oružja, i kao temelj za buduće pregovore o široj paleti sigurnosnih i drugih dugotrajnih sporova.

"Europljani nisu u poziciji da kritiziraju Iran zbog pitanja koja su izvan JCPOA-a (nuklearni sporazum)", rekao je ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif, prenijela je iranska državna televizija.

"Europljani i drugi potpisnici JCPOA-a trebali bi normalizirati ekonomske veze s Iranom ... Zaustavit ćemo ispunjavanje obveza ili poduzeti akcije sukladno njihovim mjerama", kazao je.

ANALIZA Trump se zapetljao i s Iranom, a to najviše koristi Rusiji i Kini

Prošli je mjesec Iran smanjio neke obveze preuzete sporazumom iz 2015. te je upozorio da će za 60 dana nastaviti program obogaćivanja urana u mjeri većoj od one dopuštene prema sporazumu, ako Europljani ne zaštite sporazum od američkih sankcija kojima se želi onesposobiti iransku ekonomiju ovisnu o izvozu nafte.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Matteo1200
  Matteo1200:

  Zanimljivo, ajatolasi prijete Evropi da mora kupovati iransku naftu dok oni nesmetano razvijaju nova oružja koja će jedno sutra biti uperena upravo na evropske velike gradove?Evropski su političari stvarno zak...c, sankcije Iranu pa nek im Putin i šofer maduro kupuju naftu

 • paul-umpe:

  haha kome ovaj prijeti

 • spica:

  odmah im uzvratiti i poslati balkanske političare da im uvedu reda.hahaha