Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Inicijativa radikala u Grčkoj: Krv bi donirali isključivo Grcima

Takva inicijativa razljutila je doktore i medicinske stručnjake koji su je proglasili nehumanom i rasističkom.
12. srpnja 2012. u 21:01 3 komentara 3 prikaza
Čelnik radikalne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Inicijativa radikalno desne stranke Zlatna zora da Grci doniraju krv isključivo sunarodnjacima razljutila je doktore i medicinske stručnjake koji su je proglasili nehumanom i rasističkom, javlja Reuters.

Zlatna zora, koja je ostvarila značajan uspjeh na prošlomjesečnim izborima nakon što je obećala da će iz Grčke protjerati imigrante, polijepila je po Ateni plakate na kojima traži dobrovoljne darivatelje koji bi krv donirali isključivo Grcima kojima treba pomoć.

- Sve bočice krvi koje prikupimo bit će predane pacijentima koje mi odaberemo i nikome drugom- objavila je stranka u priopćenju, dodavši da pravo na odabir ne pripada samo članovima stranke nego svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Stranka je navela kako je već uspijela stvoriti takvu banku krvi u državnoj bolnici u Ateni. Zdravstveni dužnosnici reagirali su kazavši da je to nezakonito, a iz bolnice su priopćili kako neće biti diskriminacije i da će poštovati sva pravila u svezi davanja krvi.

Jedan od najavećih liječničkih sindikata u Grčkoj proglasio je ideju sumanutom, neznavstvenom, ilegalnom i rasističkom, te je obećao da će učiniti sve da zaštiti proces darivanja krvi.

 

 

 

 

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Ti radikali su ništa drugo nego političari koji iskorištavaju bijes siromašnih da bi se dokopali fotelje a zapravo nisu ništa bolji od onih na vlasti, zapravo čak su i gori. Da su pobijedili na izborima Grčka bi bila izolirana kao Sjeverna Koreja...

 • dzukaficuka:

  I nemoj zaboraviti Katastrofulos da i LOPATA u ruke samo Grcima i da se prime rada a ne samo Zlice za papanje.Naj gore je kad Cigo postane rasista da mu se onj drugi susijed digne ovaj bi zavrsijo opet u Aziji

 • Toni50:

  Nisu svi lukavi da se umiljavaju Euslaviji sa slanjem ogromnih količina krvi i organa za transplantaciju ( Prvi u eu po "daražljivosti"-humanosti ! Bože oprosti.. )