Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Imamo znanje, imamo posla, ali nemamo radnika pa odbijamo poslove

Saša Salamon, vlasnik vukovarske IT tvrtke Code Consulting, kaže da je njegova tvrtka i ove godine zaposlila nekoliko mladih osoba, a da će i sljedeće godine zaposliti 10-20 novih radnika
09. listopada 2019. u 17:36 2 komentara 1932 prikaza
Foto: Branimir Bradarić

U proteklih nekoliko desetljeća Slavonija je izgubila najveći dio svoje industrije tako da se prilika koja se sada pruža kroz IT sektor ne smije propustiti. Rečeno je to na predstavljanju u Vukovaru Udruge za promicanje i razvoj ICT sektora Vukovarsko – srijemske županije – VVIT. Radi se o udruzi koja okuplja predstavnike nekoliko IT tvrtki s područja najistočnije hrvatske županije, a koji žele promovirati IT industriju što bi trebalo rezultirati većim interesom mladih ljudi i novim poslovima.

Ilustracija PRVI MAKER FAIRE Najveći festival inovacija stiže u Tehnički muzej

- Primijetili smo kako u našoj županiji radi dosta IT tvrtki ali koje su tihe u svojoj promociji iako kvalitetno i vrhunski rade za cijeli svijet. Kroz ovu se udrugu želimo povezati kako bismo bolje radili. Veoma nam je važno što imamo podršku ključnih dionika u društvu poput gradonačelnika i župana. Događa nam se situacija da IT tvrtke s područja naše županije rade za cijelu Hrvatsku i svijet dok gospodarski subjekti za neke svoje subjekte angažiraju tvrtke iz Zagreba, rekao je predsjednik Udruge VVIT Vice Božić.

Dopredsjednik udruge Saša Salamon, koji je i vlasnik vukovarske IT tvrtke Code Consulting, istakao je kako oni kroz udrugu žele pomoći umrežavanju, razmjeni znanja i iskustava između ICT tvrtki s područja Vukovarsko – srijemske županije ali i stvaranju preduvjeta za zapošljavanje i ostanak ICT stručnjaka na ovom prostoru.

- Na području naše županije trenutno posluje 50-ak ICT tvrtki koje posluju s cijelim svijetom. Međutim, svi se suočavamo s nedostatkom radne snage tako da radi toga problema smo često prinuđeni i odbijati razne projekte jer ne možemo ispoštivati tražene rokove, rekao je Salamon dodajući kako je njegova tvrtka i ove godine zaposlila nekoliko mladih osoba, a da će i sljedeće godine zaposliti 10-20 novih radnika.

TURIZAM U BARANJI Nismo ništa znali o turizmu, ali zaljubili smo se u kuću na tvrđi

Ovaj problem bi mogao donekle biti riješen otvaranjem IT studija u Vukovaru i Vinkovcima ali i tu, kako je rekao Salamon, treba biti strpljiv jer ne zna nikoga tko je poslije završene škole ili fakulteta mogao odmah početi kvalitetno raditi.

Mario Levanić najavio je u skoroj budućnosti brojnih aktivnosti kako bi se popularizirao ICT sektor među kojima se planiraju i edukacije za građane.

- Mladi su zainteresirani za ove poslove ali imamo situacija da mnogi poslije školovanja odlaze ili ostaju u Zagrebu, Rijeci, Splitu… Nama je želja te mlade ljude vratiti nazad na dobrobit svih, zaključio je Levanić.

>> Pogledajte i ovaj video: Konferencija za medije povodom inicijalnog sastanka SDP-ove koordinacije slavonskih županija koje su sadržane u planu Slavonija 2030

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Gigson_gg:

    A da posoliš zero više.... Možda će se nac kogod??

  • Guravac_Goran:

    Google u Dublinu ima 8000 radnika prosjecna placa 100.000 € ,pa su zbog problema sa skupim stanovima odlucili investirat 1 milijardu € u stambeno zbrinjavanje radnika ,isto su napravili i u San Francisku. Izvor novine Irish Independent .