Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stavila bi kvote

Začuđujuća izjava ministrice rada: 'Niste me krivo shvatili, imamo previše obrazovanih!'

nada šikić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.07.2016.
u 21:20

Nada Šikić komentirala je kako Hrvatska ima problem s velikim brojem visokoobrazovanih te dodala da obrazovanje treba planirati

U trenucima kada je kvaliteta obrazovanja u Hrvatskoj tema brojnih sporova, a još uvijek nejasna sudbina Kurikularne reforme jedna je još uvijek aktualna ministrica dala začuđujuću izjavu. 

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić komentirala je danas kako Hrvatska ima problem s velikim brojem visokoobrazovanih (?!). 

Na pitanje koliko ima upisanih u obrtnička zanimanja trenutno u odnosu na broj učenika upisanih u gmnazije Šikić je za N1 odgovorila: "Mogu vam taj podatak dati napismeno. Međutim, doista jeste problem što jako veliki broj se upisuje u gimnazije, što bi značilo da ne stječu nikakvu kvalifikaciju. Ona je preduvjet za visoko obrazovanje.

Mi u ovom trenutku stimuliramo u RH visoko obrazovanje, iako znamo da nositelj razvoja nije visoko obrazovanje. Ta količina visoko obrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna", rekla je Šikić. To ne znači, nastavila je, "da ne treba obrazovati ljude, ali to mora biti ciljano, u skladu s potrebama tržišta rada".

Treba planirati obrazovanje

Na konkretno pitanje znači li da smo postali zemlja s previše visokoobrazovanih Šikić je odgovorila 'da'.

"Niste me krivo shvatili, zato što moramo staviti kvote upisivanja pravnika, a pogotovo ekonomista, kojih je najviše na Zavodu za zapošljavanje, u skladu s potrebama. Trebamo stimulirati liječnike, kojih nema", kazala je Nada Šikić dodajući da treba planirati obrazovanje, jer je ono jako skupo.

Ključne riječi

Komentara 95

Avatar superhik74
superhik74
21:42 12.07.2016.

Ne, mi imamo premalo obrazovanih, ali imamo previse onih s diplomama (koje nista ne vrijede). Biti obrazovan i imati diplomu (bezvrijednu) su dvije razlicite stvari. Istina je da mi imamo previse onih s diplomama cak laznim ili kupljenim diplomama, te onih s totalno bezvrijednim diplomama, ali obrazovanih imamo jako malo.

Avatar comparator
comparator
21:56 12.07.2016.

Ovo je više nego zastrašujuće .

DU
Deleted user
21:43 12.07.2016.

Na dnu smo po broju visokoobrazovanih, a i od tih je trećina falših, a trećina nepotrebnih struka. Sa ovom bi daleko stigli. Dno dna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije