Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

'Iako se na reformama radi, još uvijek zaostajemo za nama sličnim članicama EU'

Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
03.12.2018.
u 12:24

Kao prvi izazov navela je nedostatan intenzitet rada na provedbi reformi orijentiranih ka ubrzanju rasta produktivnosti i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je upozorila da je Hrvatska, unatoč reformama, najnekonkurentnija u klubu tzv. nove Europe te istaknula da gospodarsku i demografsku politiku treba čvršće povezati kako bi se zaustavilo iseljavanje ljudi.

Grabar-Kitarović je na svečanosti dodjele titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine te proglašenju najboljih malih i srednjih poduzetnike u 2018. godini u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika kazala kako nema sumnje da se iza niza pozitivnih gospodarskih pokazatelja, ostvarenih u ovoj i prethodnim godinama, nalaze ekonomske politike koje su uspješno pokrenule pozitivne trendove, vidljive u održivosti javnih financija, makroekonomskoj i fiskalnoj stabilnosti te rastu izvoza, potrošnje i zaposlenosti.

"Kada se uzmu u obzir prognoze da će i sljedeća godina biti godina rasta, imamo razloga za umjereni optimizam", istaknula je Grabar-Kitarović. No, napominje da nema mjesta samozadovoljstvu "jer rast gospodarstva još nisu osjetili svi građani niti smo uspješno odgovorili na izazove koji stoje pred nama".

Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine
1/27

Kao prvi izazov navela je nedostatan intenzitet rada na provedbi reformi orijentiranih ka ubrzanju rasta produktivnosti i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

"Iako se na reformama kontinuirano radi, još uvijek zaostajemo za nama sličnim članicama EU i srednje i istočne Europe", kazala je te dodala kako se to vidi i u izvješćima Svjetske banke i Svjetskog gospodarskog foruma, koji Hrvatsku, kako je rekla, "ocjenjuju kao najnekonkurentniju državu, s najtežim uvjetima poslovanja u klubu tzv. nove Europe".

"To su epiteti kojih se moramo žurno riješiti", poručila je Grabar-Kitarović te dodala kako se trebaju ubrzati i intenzivirati reforme koje mogu osigurati dugoročne i više stope gospodarskog rasta i rasta životnog standarda. "Želimo svi veću stopu rasta od 2,8 posto", istaknula je.

Drugi izazov je nepovoljna struktura gospodarstva u kojemu turizam zauzima prevelik udjel, dok je kao treći izazov predsjednica navela nedostatak jasne vizije i strategije razvoja gospodarstva. Ponovila je kako se Hrvatska strateški mora opredijeliti za razvoj gospodarskih grana u kojima ima komparativne prednosti i odlučiti gdje se želi nalaziti za 5, 10 ili 20 godina.

Četvrti izazov, kako je rekla, predstavljaju vanjski negativni rizici, od sve nesigurnijeg okruženja zbog napetosti u međunarodnoj trgovini, oscilacija cijena nafte, mogućeg rasta kamatnih stopa, neizvjesnosti povezanih s Brexitom, migracije itd.

Hrvatska bi kao zemlja čije je gospodarstvo izloženo znatnom riziku promjena u međunarodnom okruženju trebala imati ne samo jasan plan razvoja gospodarstva s precizno utvrđenim pokretačima rasta već i razrađene i spremne scenarije učinkovitog odgovora ekonomske politike u slučaju nastupanja rizika i kriza, smatra Grabar-Kitarović.

Posebno je naglasila izazov sve većeg nedostatka radne snage, uzrokovanog pojačanim iseljavanjem i depopulacijom. Hrvatska će, kako je navela, ako se ne zaustave katastrofalna demografska kretanja, do 2051. izgubiti više od 1,1 milijuna stanovnika u odnosu na popis iz 2011. godine. Nastave li se sadašnji demografski trendovi broj osoba u radnom kontigentu smanjit će se na 1,8 milijuna, a broj mladih do 14 godina smanjit će se za 49,1 posto, broj osoba u radnoj dobi smanjit će se za 36,5 posto, a broj starijih stanovništva porasti će za 24,4 posto, upozorila je.

Nastavljanjem sadašnjih demografskih trendova drastično će se smanjiti broj stanovnika u radnoj i fertilnoj dobi što će postati ograničavajući čimbenik razvoja društva u svim segmentima, kazala je Grabar-Kitarović, ocijenivši da je stoga nužno usredotočiti se na provedbu mjera populacijske politike. 

Rekla je da su depopulacijski trendovi velikim dijelom ekonomski motivirani te da gospodarsku i demografsku politiku treba čvršće povezati kako bi se zaustavilo iseljavanje i kako bi se preokrenuli izrazito nepovoljni trendovi unutarnjih migracija.

"Moramo naučiti demografski misliti u svemu što radimo. Samo tako prevladat ćemo ovu krizu i Hrvatskoj otvoriti sigurnu perspektivu razvoja i napretka", istaknula je. 

Horvat: Investicije, inovacije i digitalizacija ključne za razvoj i rast

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je istaknuo kako su ključne riječi gospodarskog razvoja investicije, inovacije i digitalizacija. Do kraja godine, kako je kazao, očekuje se oko 2 milijarde eura stranih ulaganja te bi ova godina po ulaganjima bila najuspješnija u povijesti Hrvatske.

Investicije su ulaganje u ekonomsku sigurnost, kazao je Horvat napominjući kako 2019. treba biti godina digitalne transformacije.

 

Komentara 3

DU
Deleted user
12:43 03.12.2018.

Gdjo predsjednice nasa domovina ce 10ak godina biti pustopoljina zahvaljujuci veleumovima koji su bili ..koji jesu i koji ce biti u vodstvu drzave pardon republike jer smo sveanje drzava a sve vise jedna od republika u regiji..

DI
Direkt
17:28 03.12.2018.

Mate Biljarista se sada vjerojatno i mršti, predsjednica mu se čini nametljivom. Nije to red, upravo kad on izvadi iz džepa mobitel da se fotografira s Lukom Modrićem, napasnica ugura svoje nasmijano lice između njih dvojice. Dok Mate ispred vrata pristojno čeka da se momci otuširaju, Kolinda Grabar-Kitarović cičeći utrčava u svlačionicu.

Avatar nekakav
nekakav
13:44 03.12.2018.

produktivnost se ogleda u većoj proizvodnji i većoj vrijednosti sa istim ili manjim brojem djelatnika... ako nizozemski uzgajivač svinja po jednoj krmači ima godišnje 27 odojaka, a naš jedva 17, vidimo da smo u startu slabiji za skoro 60%. ako to preslikamo na druge djelatnosti, lako pronađemo uzrok naših boli i frustracija. ne, mi nismo produktivni na poslu. puno stvari radimo krivo. npr. u turizmu, gledamo maksimalnu zaradu uz što manje ulaganja i truda, i čudimo se kad nam zbog dva tjedna kiše i oblaka ljeti sezona dođe pred upitnik... amerikanci gledaju da čim više prodaju, pa ide na niske marže, bitan je promet, količina, brojke... u dućanu u kojem je uvijek gužva se stvara ogroman promet, ma koliko god bilo jeftino, povoljno. mi bi prodali dvije čokolade i jedan kruh, i to bi trebalo biti dovoljno za radnika, nabavu robe, troškove, ali i za zaradu privatnika. otvoriš kafić, za godinu dana ako ne voziš x5 i ne spavaš sa skoro pa maloljetnicom, nisi uspio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije