Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

`Hrvatska protiv Istanbulske konvencije` za referendum o izmjeni izbornog sustava

Predstavnica inicijative iz Splita Sanja Bilač rekla je da se referendumom želi promijeniti način na koji će političari dolaziti na svoje pozicije.
22. travnja 2018. u 15:44 21 komentara 2573 prikaza
Konferencija građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Predstavnici inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" u Zagrebu su pozvali građane na izjašnjavanje o raspisivanju referenduma o izmjeni izbornog sustava kojim žele omogućiti preferencijalno glasovanje bez cenzusa, dopisno ili elektroničko glasovanje za državljane izvan Hrvatske te ograničavanje glasovanja predstavnicima nacionalnih manjina o ključnim temama poput proračuna. 

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić (lijevo) zatražit će od cijele organizacije da “erga omnis” (prema svima) razjasni što je bit Istanbulske konvencije Borba protiv nasilja Europska kampanja da se razjasni što je bit IK

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora na Markovom trgu izvijestili su da će potpise prikupljati na tisuću lokacija od 13. do 27. svibnja, u isto vrijeme kad će inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' prikupljati podršku za izjašnjavanje o raspisivanju referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (IK).

Zvonimir Troskot iz inicijative "Narod odlučuje" objasnio je da je za njih Istanbulska konvencija samo dio odnosno početna točka za obuhvatnije promjene.

"Vrijeme je da se izmijeni izborni sustav koji će omogućiti promjene za sve. Ljudi shvaćaju da je osnovni problem izborni sustav", rekao je te dodao da na taj način žele "nastaviti započetu priču".

Iako su protiv Istanbulske konvencije, nije kazao hoće li podržati skupljanje glasova za taj referendum.

Cilj njihove inicijative je demokratizacija društva općenito, a izbornog sustava partikularno, tvrdi.

Smatramo da će odabir političara 'imenom i prezimenom' dovesti do pravednijeg sustava i potaknuti građane da izađu na izbore i poruče da narod odlučuje, rekao je Troskot.

Zastupnici bi u Hrvatski sabor ulazili preferencijalnim glasovima, a ne, kaže Troskot, po odluci stranačkog šefa.

"Nedopustivo je da u Hrvatski sabor ulaze zastupnici koji imaju malo glasova i da se stvaraju neprincipijelne predizborne koalicije sa strankama koje nemaju podršku birača", ocijenio je.

Predstavnica inicijative iz Splita Sanja Bilač rekla je da se referendumom želi promijeniti način na koji će političari dolaziti na svoje pozicije.

Istaknula bih preferencijalno glasovanje bez cenzusa po kojem će, rekla je, birači moći birati tri predstavnika koji će biti usmjereni na birače, a ne na vođe stranaka. Povećat ćemo i sudjelovanje birača u izborima jer predlažemo dopisno ili elektroničkom glasovanje za državljane izvan Hrvatske. U konačnici, također predlažemo da predstavnici nacionalnih manjina ne mogu glasovati o temama ključnim za Hrvatsku kao što su proračun, davanje povjerenja ili sastavljanje vlade, rekla je Bilač.

Bilač tvrdi da su "nesposobni aktualni političari Hrvatsku doveli do potonuća u svim područjima", a uzrok je, smatra, aktualni izborni sustav.

"Aktualna politička elita srozala je demokratski sustav i stvorila se neovisna vlast u potpunosti odvojena od naroda koji više nema mogućnosti utjecati na političke procese u Hrvatskoj", zaključila je.

Thorbjørn Jagland Thorbjørn Jagland: 'Plenković je Istanbulsku postavio na pravo mjesto' Ana Raffai Katolička teologinja 'Zašto bih u zakonskom smislu trebala imati više prava zato što sam vjernica?' Konferencija za medije građanske inicijative Istina o Istanbulskoj prikupljanje potpisa Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' za referendum: Otkažite Istanbulsku konvenciju
Veterinari klinike Zamba
#OSTAJEMDOMA
Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • Deleted user:

    Isuse Bože, kaj je ovo? Kaj je to ono nekaj neodređenoga "roda"?

  • Andro:

    Jedno je sigurno i to veseli. Budi se hrvatska većina. Prvo što treba uraditi jeste zaustaviti teroriziranje od strane manjinskih skupina i udruga. Poslati sve na tržište rada i skinuti sa državnih jasala. Demokracija je vladavina većine. Sve ostalo je zloupotreba.

  • Izbavitelj:

    Što je to konj pisao u Istambulu?Neki buhit?Ni konji nisu više......