Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv nasilja

Europska kampanja da se razjasni što je bit IK

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić (lijevo) zatražit će od cijele organizacije da “erga omnis” (prema svima) razjasni što je bit Istanbulske konvencije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.04.2018.
u 19:56

Nakon otpora na koji je IK naišao u Hrvatskoj, Plenković je uvjeren da Vijeće Europe treba dati tumačenje što u dokumentu jest, a što nije

Iako je za ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru dobio čak 110 ruku, premijer Andrej Plenković ne miri se s činjenicom da je ona naišla na nezanemariv otpor u društvu, pa i u njegovu HDZ-u, čijih je 14 zastupnika diglo ruku protiv Konvencije. S jučerašnje sjednice Vlade zato je pozvao na smirivanje tenzija, ali i najavio borbu na europskoj razini protiv “paneuropske kampanje osobito agilnih i agresivnih aktera protiv IK”.

Nepotrebne komplikacije

Pritom je kao protivnike Konvencije označio prije svega nevladin sektor, ali i “neke političke aktere koji ovu temu koriste za neke druge, razvidno političke ciljeve”.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić (lijevo) zatražit će od cijele organizacije da “erga omnis” (prema svima) razjasni što je bit Istanbulske konvencije
1/5

Plenković je uvjeren kako za samo Vijeće Europe nije dobro da njegova Konvencija bude opterećena takvim raspravama pa je glavnog tajnika organizacije Thornbjorna Jaglanda, za njegova posjeta Hrvatskoj u utorak, izvijestio o svemu što je Hrvatska prošla kroz raspravu o IK.

– Za organizaciju kakva je VE nije dobro da Konvencija bude opterećena nekim drugim temama i nekim drugim raspravama. To je situacija koja stvara poteškoće i za zemlje koje tek trebaju ratificirati IK – kazao je premijer i najavio da će ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić na sastanku ministara VE-a 18. svibnja, kada Hrvatska bude preuzimala predsjedanje, zatražiti od cijele organizacije da “erga omnis” (prema svima) razjasni što je bit Istanbulske, “kako bi se ubuduće izbjegle polarizacije”.

Odium na desnom dijelu scene

U Plenkovićevu krugu doznajemo i kako je premijer Jaglandu na sastanku dao i interpretativnu izjavu koju će Hrvatska priložiti uz Konvenciju. Tu izjavu smatra instrumentom koji bi mogao olakšati život i drugim članicama VE-a koje se spremaju na ratifikaciju. Naši izvori ponavljaju kako su se stvari oko IK nepotrebno zakomplicirale, zbog, kako kažu, zlonamjernog tumačenja o rodnoj ideologiji. Kako Hrvatska u tome nije izoliran slučaj (IK je zaustavljena u Litvi, Bugarskoj i Slovačkoj, dok se u Rumunjskoj traži istupanje iz Konvencije), autoritativno pravno, možda i političko mišljenju VE-a, koje bi jasno reklo što IK jest, a što nije moglo bi, uvjereni su, otupiti taj val otpora.

Takav potez doista bi mogao pomoći zemljama koje se tek spremaju na ratifikaciju, no Plenković pritom vjerojatno računa da bi i s njega osobno skinuo određeni odium koji mu je na desnom dijelu scene donijela ratifikacija IK.

Komentara 12

RI
rightside
20:21 20.04.2018.

sad ce tvoj junker i njegovi sateliti objasnit hrvatima zasto se mora godisnje placat 70 miliona kuna kojekakvim udrugama,,)))))))

Avatar duka4
duka4
21:29 20.04.2018.

mi narod smo Budale zato sto ništa ne poduzimamo a redom nas ponižavaju

DO
dom7
22:16 20.04.2018.

Frka, ide se prema referendumu....sto je i sam mogao inicirati bio bi posten prema narodu a i EU mogao se izvuci na volju naroda....Treba nam elektronsko glasovanje za pitanja koja je najpostenije da narod odluci...A svaku vladu samo tjerati da ekonomiju drzave popravlja ili smjena kao u Italiji..Oni se brinu za ideoloska pitanja umjesto onog zbog cega smo ih birali ekonomij RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije