Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatska dobiva prvi ekološki resort, Valamar Amicor na Hvaru

Valamar Amicor
Foto: PROMO
1/7
19.06.2022.
u 08:00

Smješten u prekrasnoj uvali na Hvaru, u kojoj je svoj ljetnikovac svojedobno sagradio i renesansni pjesnik Petar Hektorović, te u neposrednoj blizini povijesne jezgre Starog Grada, novi nature resort imat će kategorizaciju od četiri zvjezdice, a sagrađen je prema najvišim standardima zelene gradnje.

Klimatske promjene, pandemija i promjena ponašanja potrošača koji sve više žele kupovati, putovati i općenito živjeti održivije trendovi su koji imaju velik utjecaj na sve industrije i brendove, pa i na putovanja. Prema istraživanju koje je proveo Google, čak 82 posto građana više se brine o održivosti nego prije pandemije, a zabilježen je i rast od 70 posto među putnicima koji traže održivije opcije putovanja. Istraživanje koje je platforma Booking.com provela među više od 30.000 putnika iz 32 zemlje pokazalo je da su za 81 posto globalnih putnika održiva putovanja važna, a njih 50 posto upravo su vijesti o klimatskim promjenama potaknule da donesu održiviji odabir kad je riječ o putovanjima. Čak 70 posto putnika potvrđuje da je veća vjerojatnost da će odabrati održivi smještaj bez obzira na to jesu li ga tražili ili ne.

Najviši standardi zelene gradnje

Vodeće globalne turističke kompanije predvodnice su u inovativnim ekološkim resortima, tehnološkim i ostalim održivim rješenjima kojima gostima nude odmor sa što manje negativnih utjecaja na okoliš te pozitivnim utjecajem na lokalnu zajednicu. Od sredine srpnja ove godine prvi potpuno održiv resort imat će i Hrvatska, i to na otoku Hvaru. Naime, Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima u 2022. godini nastavljaju sa značajnim investicijama u repozicioniranje turističkog portfelja u Starom Gradu na otoku Hvaru na četiri i pet zvjezdica, i to u vrijednosti od 220 milijuna kuna. Ulaganja se najvećim dijelom odnose upravo na izgradnju Valamar Amicor Green Resorta.

Foto: Promo

Smješten u prekrasnoj uvali na Hvaru, u kojoj je svoj ljetnikovac svojedobno sagradio i renesansni pjesnik Petar Hektorović, te u neposrednoj blizini povijesne jezgre Starog Grada, novi nature resort imat će kategorizaciju od četiri zvjezdice, a sagrađen je prema najvišim standardima zelene gradnje. Navedeno podrazumijeva ekološki prihvatljive materijale s minimalnim utjecajem na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije i visoku razinu energetske učinkovitosti. Koncept je inspiriran prirodom i održivim dizajnom, pa se arhitektura resorta s vilama i suiteovima potpuno uklapa u prirodni mediteranski okoliš otoka.

Gosti mogu pratiti potrošnju energije

U uređenju interijera s potpisom domaćih dizajnera i umjetnika korišteni su lokalni, prirodni i reciklirani materijali, prije svega drvo, te se poštovala tradicija. Dostignuta je najviša razina energetske učinkovitosti s gotovo nultom potrošnjom energije. Solarnim panelima osigurano je hlađenje objekata i grijanje vode te rad svih tehnoloških sustava. Sva vozila u resortu su električna, a rasvjeta je štedljiva, pa nijedan potrošeni kilovat ne šteti okolišu. U cijelom resortu količina papira svedena je na minimum, a jednokratna plastika potpuno je, naravno, izbačena. Smart home tehnologija u vilama gostima omogućava praćenje potrošnje vode i energije te ugljičnog otiska.

Domaće namirnice lokalnih proizvođača

Istraživanja pokazuju da gosti pri odabiru održivog smještaja uz minimalan utjecaj na okoliš očekuju i pozitivan doprinos lokalnoj zajednici. U istraživanju Booking.coma 31 posto putnika smatra da održivi objekti bolje tretiraju zajednicu, a 33 posto želi doživjeti lokalno iskustvo na odmoru. U restoranu Valamar Amicor Green Resorta gostima nude samo domaću i autohtonu mediteransku hranu te je čak 77 posto namirnica koje upotrebljavaju uzgojeno lokalno u Hrvatskoj. U resortu imaju i vlastiti vrt u kojem se uzgaja dio potrebnih namirnica te pčelinjak čiji med gosti mogu kušati u restoranu. Goste, posebno one najmlađe, očekuju i brojne radionice, među kojima i Maro eko o recikliranju ili uzgoju biljaka. Resortom upravlja Valamar Riviera, lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost. Investicija u resort planira se nastaviti i tijekom 2023. godine uz korištenje zelenih fondova Europske unije.

Foto: Promo

Valamar Amicor Green Resort realiziran je kao nastavak značajnih investicija koje su na otoku Hvaru pokrenuli Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima nakon što su putem stečajnog postupka zajednički akvizirali Helios Faros, turističko poduzeće u Starom Gradu na otoku Hvaru. Poslovni plan razvoja Helios Farosa pretpostavlja ulaganja u ukupnom iznosu od oko 800 milijuna kuna u održivi turizam visoke dodane vrijednosti, koji će pozitivno utjecati na gospodarski rast otoka. Do 2025. godine planira se rekonstrukcija i izgradnja triju hotela i ljetovališta kategorije četiri i pet zvjezdica, s ukupnim kapacitetom od 700 smještajnih jedinica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije