Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatska će zabraniti ulazak ministrima iz BiH jer huškaju migrante na ilegalni ulazak u RH?

Hrvatska je u travnju 2018. srbijanskom ministru obrane Vulinu poručila da do daljnjega nije dobrodošao u RH nakon niza zapaljivih izjava
16. studenoga 2019. u 07:05 82 komentara 13560 prikaza
Migranti
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Posljednje poruke političkih čelnika vlade Unsko-sanskog kantona koje su izgovorene u vezi s blokadom migrantskih centara Bira i Miral, gdje je od jučer uvedena apsolutna blokada kretanja za migrante, bile su dosta dvosmislene i iz njih se iščitava da će izlazak iz kampova biti omogućen samo onima koji se ilegalno upute preko hrvatske granice. Ocjena je to hrvatskih službi koje pomno prate izjave čelnika Unsko-sanskog kantona, a kako doznajemo, nadležne institucije razmatraju mogućnost primjene mjera zabrane ulaska u Hrvatsku takvim osobama.

Ilustracija ZAUSTAVLJENI U PRELOGU U kamionu s repromaterijalom iz Grčke doputovali i ilegalci

Ponajprije se to odnosi na ministra unutarnjih poslova vlade Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, čiju su izjavu prenijeli mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji navodeći kako je kazao da će izvan ovih kampova koji se nalaze u neposrednoj granici s Hrvatskom moći samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema državnoj granici u namjeri da uđu u Hrvatsku.

Hrvatska je već zabranila ulazak stranim dužnosnicima – u travnju 2018. srbijanskom je ministru obrane Aleksandru Vulinu poručeno da do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku nakon niza zapaljivih izjava poput onih da o njegovu dolasku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri“.

Tada je MVEP, koji takve odluke donosi s MUP-om, u diplomatskoj noti kazao da je riječ o pokušaju negiranja suvereniteta Hrvatske. Tada se povela diskusija što znači sloboda kretanja, budući da je Hrvatska članica EU, te diplomatska putovnica u kontekstu zabrane ulaska stranom dužnosniku. No zabrana je moguća, pa čak i između dvije EU države, kako je presudio Sud EU. Slovačka je tako 2009. zabranila mađarskom predsjedniku Lászlu Sólyomu ulazak na svoj teritorij. Mađarski predsjednik trebao je u gradu Komarnu i otkriti kip kralja Stjepana. U Bratislavi su zaključili da je riječ o provokaciji jer je posjet trebao biti 21. kolovoza, na dan kada su 1968. u Čehoslovačku ušle trupe Varšavskog pakta, uključujući i mađarske te ugušile praško proljeće. Slovačke su vlasti objasnile kako bi posjet mađarskog predsjednika mogla izazvati incidente, da predstavlja i sigurnosni rizik. Njihovu je odluku podržao Sud EU.

Ilustracija STANJE U BIHAĆU MIRNO Vlasti u BiH ograničile kretanje migranata, uskoro dvije nove lokacije za njihov prihvat

S druge strane, diplomatska putovnica ne znači i diplomatski imunitet niti ne osigurava nesmetano putovanje. Svrha diplomatske putovnice jest efikasnije obavljanja državnih poslova, u skladu s međunarodnim ugovorima. Ona olakšava neke stvari. Primjerice, nositelji ne moraju pribavljati vize za neke države, ali nikako ne znači da nositelj ima slobodan ulaz u bilo koju državu.

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • Deleted user:

    Tko je huškao umjerene islamiste u Siriji (koja je najlaičkija zemlja na bliskom istoku, gdje nije bilo problema s religijama ili narodima) koji su izazvali kaos..... Najveće licemjerje dolazi iz zemalja koje drugima daju lekcije..... Vratite se unazad 5 do ... prikaži još! 5 do 7 godina i pogledajte što se pisalo.... po portalima... netko ima kratko pamćenje.... Mudri su tada iskreno govorili a naivni nisu vidjeli da se pod izgovorom demokracije stvorio demon....

  • franjo2:

    Treba uvesti vizu svim građanima bošnjačke nacionalnosti pa bi se malo prizemljili.

  • Zeton:

    Zasto postoje legalni granični prijelazi? Oni bi kao divlje životinje prelazili zelenu meju. Kako su usli u Bosnu, na kojem gran prijelazu, imaju li uopće isprave? Naši nemoj te popustit.