Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukidaju se biljezi i uplatnice, dolaze nove osobne iskaznice

Zbog građana koji nisu vični tehnologiji planiraju uložiti 123 milijuna kuna u digitalizaciju poslovnica, u kojima će moći pristupiti digitalnim uslugama
08. studenoga 2018. u 12:37 70 komentara 31993 prikaza
Elektronička osobna iskaznica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dolazi nam prava digitalna transformacija Hrvatske, najavilo je Ministarstvo uprave na skupu Digital Transformation Conference (DTC 2018). 

energetski simpozij 'Najvruća' tema digitalizacija u energetici

Kako javlja poslovni.hr, najavljeni su brojni projekti, kao što su mobilna aplikacija e-Građani, nova elektronička osobna iskaznica koja će biti i beskontaktna, mogućnost opunomoćenja elektroničkim putem, državni login koji će moći koristiti tvrtke, plaćanje preko POS uređaja u tijelima državne uprave, pokretanje centra dijeljenih usluga, odnosno državnog oblaka i mreža poslovnica u kojima će se moći obavljati elektroničke usluge.

Dio toga trebao bi biti gotov do kraja ove godine, a ostatak 2019. Bernard Gršić, državni tajnik za razvoj digitalnog društva, kaže da će za 40 projekata podijeliti 50 posto sredstava namijenjenih za strategiju Hrvatske 2020.

– Kad svi ovi projekti budu dovršeni, mislim da će Hrvatska biti drukčija nego što je danas – kaže Gršić.

Bernard Gršić državni tajnik Bernard Gršić 'Svi državni službenici trebali bi poznavati sustav e-Građani!'

Zrinka Bulić, pomoćnica ministra uprave koja vodi upravu za e-Hrvatsku, navodi da će iduće godine krenuti nove elektroničke osobne iskaznice koje će biti beskontaktne.

– Imat ćete mobilni sustav e-Građani, prisloniti na mobitel svoju beskontaktnu osobnu iskaznicu i odmah dobiti pristup u servis – kaže pomoćnica ministra.

Navodi da će do kraja ove godine uvesti mogućnost plaćanja svih davanja, primjerice, kod obnavljanja osobne iskaznice ili vozačke dozvole, izravno preko POS uređaja u tijelima državne uprave. Od iduće godine to će se objediniti preko posebne platforme zvane e-Pristojbe, koja bi to dodatno trebala pojednostaviti.

Drugim riječima, planira se praktično ukinuti papirnate biljege i uplatnice.

Ante Mandić Ante Mandić Kod nas je čudo ako se govori o digitalizaciji industrije

Dolazi i državni 'Facebook'?

Bulić ističe da će od iduće godine krenuti u eksternalizaciju sustava NIAS. Smisao je toga da tvrtke dobiju mogućnost da se građani na njihove usluge prijave elektroničkom osobnom iskaznicom, odnosno da se stvori državni login, pandan onome Googlea i Facebooka. – Na tome radimo s HUP-om i HGK i interes je jako velik. HUP je procijenio da će već u 2019. taj sustav koristiti 300, a u pet godina barem 2000 poslovnih subjekata – kaže Bulić.

Za građane koji nisu vični tehnologiji planiraju uložiti 123 milijuna kuna u digitalizaciju poslovnica, u kojima će na fizičkim lokacijama moći pristupiti digitalnim uslugama. “Idemo i s e-potpisom i m-potpisom te pečatom, e-poslovanjem i redizajnom e-Građana, a ovo potonje napravit ćemo do kraja godine jer 600.000 korisnika premalo je – zaključuje Bulić.

>> Pogledajte do kada vrijede 'stare' vozačke dozvole

HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Otkada znam za sebe MUP se stalno informatizira i digitalizira u milijunskim iznosima.... a red u Heinzelovoj i Petrinjskoj uvijek jednako dugačak

 • Avatar tituš
  tituš:

  kaže ovaj, "mislim kada svi projekti budu dovršeni, Hrvatska će biti drugačije mjesto .." - ja mislim nikad, jer Hrvatska je nekima neiscrpna sisa muzara i zašto bi je dovršili ikad!

 • stefj:

  Živi bili pa vidjeli... Pohvalno, no to nema veze s uštedama budući da rashodovna strana proračuna raste slijedeće godine i to jako, puno više nego što raste BDP. Znači, rastu i davanja državi, jednostavno...