Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska bi zbog poništenog natječaja mogla ostati bez 150 mil. eura'

Sindikati HŽ-a traže utvrđivanje odgovornosti za ponovljeno poništenje natječaja izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukciju postojećeg kolosijeka pruge Dugo Selo - Križevci
18. ožujka 2015. u 12:01 6 komentara 735 prikaza
pruga
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Sindikat hrvatskih željeznica, Sindikat infrastrukture HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske traži od premijera Zorana Milanovića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića da utvrde odgovornost za ponovljeno poništenje natječaja izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukciju postojećeg kolosijeka pruge Dugo Selo - Križevci.

– Natječaj je već jednom poništen, a neiskorištena sredstva EU jedva su spašena prenamjenom za dubrovačku zračnu luku. Bojimo se da bi Republika Hrvatska i Hrvatske željeznice ovaj put mogle trajno ostati bez oko 150 milijuna eura bespovratnih sredstava za taj iznimno važan projekt – upozoravaju sindikati.

Zbog toga traže da Vlada RH učini sve potrebno da u ponovljenom natječaju od EU dobiju ta sredstva.

– Još jednom tražimo da se pronađe organizacijski okvir da u tom poslu mogu sudjelovati Pružne građevine, kao jedina domaća tvrtka specijalizirana i opremljena za gradnju i održavanje pruga. S obzirom na to da je Vlada reducirala obnovu pruga iz drugih izvora radi čega je zaostatak u remontu pruga povećan na 1800 km, s obzirom da je ta redukcija tolika da se u 2015. na mreži neće promijeniti niti jedna skretnica, sudjelovanje Pružnih građevina u tom projektu s oko 400 milijuna kuna značilo bi opstanak najveće građevinske tvrtke Hrvata – stoji u dopisu koji su sindikati poslali premijeru i resornom ministru.

>> Sindikat Upravi: Slijepo provodite prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • verakruz:

  Zmijanovićeva Vlada ima naputak da od nas napravi robove i rsturi zemlju. Koliko vidim- uspjeli su skoro u svemu što su naumili!

 • R00kie:

  cim vidim da izjavu daju sindikati, koji jedino zele sto duze ovakvu situaciju, diareu dobijem

 • Avatar Baroudeur
  Baroudeur:

  Pa sve to nemozes vjerovati. Sami sebi pucamo u noge!