Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna misija

Hrvati spremni za rat u Africi

afrika
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.01.2014.
u 18:32

Tisuće pripadnika europskih snaga štitile bi stanovništvo na rok od četiri mjeseca do godine dana

Hrvatska je spremna sudjelovati u misiji snaga Europske unije u sukobima zahvaćenoj Srednjoafričkoj Republici, potvrdili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ne zna ni MORH

Nakon što je između država članica postignut okvirni dogovor o slanju EU snaga, konačna odluka i detalji akcije bit će dogovoreni 20. ovog mjeseca na sastanku ministara vanjskih poslova. Tad će se na stol staviti razne opcije te nabrojiti potrebe, o čemu ovisi kakvo će točno biti hrvatsko sudjelovanje, odnosno hoće li slati vojnike, instruktore, logistiku ili će pomoć biti tek simbolična. Jučer ni u MORH-u nisu mogli komentirati jesu li i što stavili na raspolaganje misiji u SAR-u.Tu državu potresaju sukobi između snaga novog srednjoafričkog režima i pobornika svrgnutog predsjednika Françisa Bozizéa koji su prerasli u borbe kršćanskih i muslimanskih militanata zbog kojih je, prema podacima UNHCR-a, do sada raseljeno 935.000 ljudi, što je četvrtina stanovništva. Broj poginulih zasad se procjenjuje na nekoliko tisuća. Unatoč tome što je Francuska poslala vojne snage, sukobi ne jenjaju. Stoga su Francuzi na summitu u prosincu pozvali EU na solidarnost. Njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila se financiranju vojne akcije jedne članice, no potom se Poljska malim brojem vojnika pridružila Francuzima, čime je aktivirala tzv. Atenski mehanizam i otvorila put europskom novcu.

Dva scenarija

Prema dokumentu koji je visoka povjerenica za sigurnost EU Catherine Ashton podijelila diplomatima, Europska bi unija u okviru akcije zajedničkih sigurnosnih snaga poslala između 700 i 1000 ljudi u SAR kako bi zaštitila stanovništvo. Te bi snage bile prijelazno rješenje, na terenu bi djelovale između četiri mjeseca i godine dana, nakon čega bi mandat predale snagama Afričke unije ili mogućoj mirovnoj misiji UN-a. Zasad se govori o dva scenarija. Prema prvom, EU snage bi podigle baze u nekoliko gradova na zapadu države te ophodnjama stvorile sigurnu zonu koja bi pokrila i put do Kameruna. Druga pak opcija, koju zagovara Francuska, predviđa da se europske snage koncentriraju na glavni grad te preuzmu kontrolu nad zračnom lukom koju sada drže Francuzi.

>> Hrvati u Africi, Indiji i Nepalu školuju djecu i spašavaju gladne

Komentara 7

Avatar DonLon
DonLon
13:11 17.01.2014.

Ostavimo propagandu barem s vremena na vrijeme. Bla, bla lijevo, bla, bla desno, nabaciti gomile totalno nepovezanih cinjenica i "cinjenica"; ograditi se od bilo kakve pripadnisti civiliziranom svijetu i nikada apsolutno nista ne uciniti, nikakvu obavezu preuzeti, nikakvu pomoc ponuditi,ti, ne biti dio apsolutno nicega. A onda sjesti i nakucavati gomile besmislenih recenica kritike i kuknjave. Za cestitati!

Avatar MDubović
MDubović
13:05 18.01.2014.

Netko spomenu rat u Iraku. Tko je pobjednik toga rata? Amerika i Irak sigurno nisu. Gubitnici su i jedni i drugi. Amerika je izgubila taj rat jer je bacila u vjetar bilijune dolara američkih poreznih obveznika na taj rat. Poginulo je više od 5000 američkih vojnika, a više od 30 000 ozlijeđeno i ima trajne psihičke i fizičke zdravstvene poteškoće. Irak je izgubio taj rat jer je poginulo više stotina tisuća Iračana (muslimana i KRŠĆANA). U Iraku je ojačala Al Kaida. Broj kršćana je desetkovan. Milijuni su raseljeni. Počinjen je strašan ekocid, urbicid i kulturocid. Netko je ipak pobijedio u tome ratu. A tko? Pobijedio je proizraelski lobi u SAD-u, pobijedili su bankarski lihvari i strane korporacije. Banke i korporacije su današnjim militantnim neoliberalima važnije od Boga, prirode i ljudskog života.

GA
gari2
14:17 17.01.2014.

kakve koristi ima Hrvatska da u afriku salje vojsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije