Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Hrvati godišnje potroše 5 mlrd. kn za lijekove. 1,5 mlrd. plate sami

\'za kar..241005...lijekovi za prehladu snimila kristina stedul-fabac\'
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/3
18.04.2012.
u 13:35

Hrvatska na lijekove troši oko 1,4 posto BDP-a što je više nego na znanost i visoko obrazovanje zajedno

Potrošnja lijekova preko HZZ-a vratila se na razinu iz 2007. godine, na oko 3,5 milijarde kuna, a građani lijekove sve više plaćaju iz vlastita džepa. Godišnje se na lijekove u Hrvatskoj potroši oko pet milijardi kuna, iz čega proizlazi da građani godišnje iz svog džepa za lijekove izdvoje 1,5 milijardu kuna, rečeno je na okruglom stolu što su ga organizirali mjesečnik Banka i Ekonomski institut Zagreb.

Tanja Broz iz Ekonomskog instituta istaknula je da Hrvatska na lijekove troši oko 1,4 posto BDP-a što je više nego na znanost i visoko obrazovanje zajedno. Proizvođači lijekova tvrde da su cijene lijekova u Hrvatskoj tridesetak posto niže nego u EU, a kako na lijekove odlazi samo petina zdravstvenog budžeta, prostor za racionalizaciju i uštede u zdravstvenom sustavu treba tražiti u ostalim stavkama.

– Ne treba razgovarati o cijeni lijekova nego o pravima – kazao je Matko Bolanča, predsjednik uprave Plive.

Ključne riječi

Komentara 9

JA
jamanuša
13:41 18.04.2012.

doktori daju kapom i šakom lijekove pacijentima koji su svjesni da više škode nego pomažu i zbog krize i pohlepe te iste prodavaju privatnim ljekarnama . svi zarađuj samo država gubi zato jesmo gdje jesmo. može li netko ovo varanje zaustaviti.

DU
Deleted user
13:45 18.04.2012.

SVE mi to sami platimo, ne plaćaju nam valjda slovenci zdravstveno.

OB
-obrisani-
18:36 18.04.2012.

Za vrijeme druga Tita sve je bilo besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije