Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPUSTIO IH ČETVERONOŽNI KOLEGA

HGSS Split objavio tužnu vijest: 'Sjećat ćemo ga se kao istinske legende'

Omar
HGSS Split
22.03.2024.
u 17:11

Navode kako je Omar sudjelovao u pronalaženju i spašavanju mnogih ljudi, u čemu su mu pomogle i licence iz airscenta i mantrail

U trinaestoj godini života preminuo je potražni pas Omar, s tugom su priopćili iz splitskog HGSS-a u koji je Omar kao štene stigao iz Češke. S vodičem Brunom Omar je prošao cijelu Hrvatsku i sudjelovao u brojnim akcijama.

Služenje u službi spašavanja ljudskih života, služenje u Hrvatskog gorskoj službi spašavanja, posebna je priča, posebna predanost, posebno prijateljstvo i odanost. Omar je otišao u poznoj psećoj starosti, a spašavatelji će ga se sjećati kao istinske legende i vjernog pratitelja - napisali su na svojim mrežnim stanicama. 

Navode kako je Omar sudjelovao u pronalaženju i spašavanju mnogih ljudi, u čemu su mu pomogle i licence iz airscenta i mantraila. Airscent je vrsta potrage u kojoj životinja traži živu osobu. Psu koji je istreniran za airscent potrage ne treba miris nestale osobe da bi ju pronašao, no mora biti vrlo izdržljiv i spretan kako bi mogao ponekad i satima pratiti miris usprkos vremenskim uvjetima i terenu.

U mantrailing potragama, pas traži točno određenu osobu, u čemu mu pomaže odjevni predmet nestale osobe ili neki drugi predmet koji je poprimio njen miris. Životinja mora pokazati sposobnost da slijedi najsvježiji trag mirisa usprkos smetnjama, te da obavijesti vodiča da je pronašao osobu, da je miris iznenada nestao, ili da je izgubio trag mirisa.

VIDEO HGSS spasio čovjeka kod Karlovca

Ključne riječi

Komentara 2

GE
generacija57
17:34 22.03.2024.

Tko nikad nije imao psa taj ne zna da je on dio obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije