Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i SAD

H. Clinton o deblokadi: To je povijesni dogovor

clinton
Reuters
18.09.2009.
u 18:32

Pismo što ga je američka državna tajnica poslala hrvatskoj premijerki nije samo odraz diplomatske kurtoazije

Američka državna tajnica Hillary Clinton poslala je premijerki Jadranki Kosor kratko, ali dojmljivo pismo. U povodu ljubljanskog dogovora na temelju kojeg je Slovenija deblokirala hrvatske pregovore s EU, Hillary Clinton čestitala je hrvatskoj premijerki.

– Taj povijesni dogovor otvara put napretku pristupanja Hrvatske EU i pozitivan je signal cijeloj regiji. Dogovor ne bi bio moguć bez Vašeg snažnog i odlučnog vodstva... Uspjeli ste postići pravi ‘win-win’ ishod – napisala je američka državna tajnica hrvatskoj premijerki u pismu koje je u nastupnom posjetu donio novi američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Diplomatska kurtoazija ima važnu ulogu u političkom komuniciranju, no pismo američke državne tajnice više je od uobičajene kurtoazije. Amerikanci su izuzetno zadovoljni Kosor-Pahorovim dogovorom.

Tome su dogovoru na diskretan način, ali vrlo angažirano, i sami potpomogli. Dovoljno je prisjetiti se da je susretu Kosorove i Pahora u Trakošćanu, na kojem se zapravo počelo intenzivno raditi na deblokadi, prethodio važan razgovor američke državne tajnice Hillary Clinton sa šefom slovenske diplomacije Samuelom Žbogarom.

No bilo bi pogrešno iz ove situacije zaključiti da Hrvatska ima neku ekskluzivnu ulogu u američkoj politici. Amerika je zainteresirana za stabilizaciju cijelog Balkana. Dio te politike jest i nagrađivanje Hrvatske za provedene reforme, kako bi se regiji poslala uvjerljiva poruka da se reformska politika isplati.

Da je ispravno protumačila američke signale, hrvatska je premijerka dokazala odmah danas kad je kao šefica HDZ-a primila predsjednika sestrinske stranke iz BiH Dragana Čovića i poručila: Hrvatska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH te podupire susjednu državu na putu prema EU i NATO-u...

Ključne riječi

Komentara 90

OB
-obrisani-
19:32 18.09.2009.

U sloveniji oporba za subotu zakazala protesni miting protiv vlasti, zahtjevaju ostavke jer je ovim sporazumom izdat Slovenacki nacionalni interes

RA
rakun235
20:10 18.09.2009.

hrcici,SLO I ZDA,su uvjkek bile dobre prijateljice,da vas setim na mnoge ugovore sa stranima politicarima kod nas,setitese samo kako je bijo primljen serenader,i nas Zbogar,

KA
kalifront
19:32 18.09.2009.

Neka oni hvali dogovor. Ali mi smo ipak demokracija gdje odlucuje narod i Sabor ane jado i jada. Ipak se nadam da sabor nece nasijesti na fore dviju baba kojima je mijesto u kuzini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije