Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev vjerovnika

Grčki parlament izglasao mirovinsku reformu: Policija suzavcem odgovorila na molotovljeve koktele prosvjednika

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.05.2016.
u 08:03

Za zakon o mirovinskom sustavu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza, glasala su 153 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Sirizom

Grčki parlament tijesnom većinom podržao je u noći s nedjelje na ponedjeljak vladin prijedlog mirovinske reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Za zakon o mirovinskom sustavu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza, glasala su 153 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Sirizom, od 296 nazočnih zastupnika.

Prije glasanja, ispred zgrade parlamenta okupilo se preko deset tisuća ljudi.

Mali dio njih bacao je na policiju molotovljeve koktele i druge predmete, na što je policija odgovorila suzavcem, dok je većina mirno prosvjedovala protiv serije zakona za koje smatraju da će drastično smanjiti mirovine i druga socijalna davanja.

Reforma mirovinskog sustava uz smanjenje broja fondova i visine mirovina jedan je od uvjeta za nastavak pomoći Grčkoj, a glasanje u parlamentu održano je uoči ključnog sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak u Bruxellesu.

Posljednjih dana bilo je više prosvjeda, i u Ateni i u Solunu, protiv tih reformi. U nedjelju je u ta dva grada prosvjedovalo ukupno oko 26.000 ljudi.O nacrtu zakona raspravljalo se u parlamentu od subote ujutro.

>>Hrvatska ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU, 'gora od nas' samo Grčka

Komentara 9

Avatar tomislav21
tomislav21
11:52 09.05.2016.

Više od 95% novca grčkog "bailout" programa su dobile banke

Avatar tomislav21
tomislav21
11:55 09.05.2016.

Grčki dug trenutno iznosi nešto više od 347 milijardi eura ili 396,5 milijardi dolara, što je 210,12% grčkog BDP-a. Godišnje zemlja na taj dug plaća 19,5 milijardi eura kamata, a raspoređen na populaciju od 10 812 508 stanovnika, svaki Grk u nacionalnom dugu ima udjel od 32 097 eura. HEHEHEHE,HEHE

NE
neboiznadzagreba
11:35 09.05.2016.

Sirizini revolucionari se policijskim aparatom obračunavaju s onima koji su protiv njihove " reformatorske " izdaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije