Odluka vijeća

Grad za kunu kupio zemljište i zgrade vrijedne 11 milijuna

Zadar - poplavljen Forum
Filip Brala/PIXSELL
14.10.2011.
u 14:28

Zadar je bogatiji za 1213 četvornih metara zemljišta na kojem je sagrađena jedna glavna i dvije pomoćne zgrade.

Nakon današnje sjednice Grad Zadar bogatiji je za 1213 četvornih metara zemljišta na kojem je sagrađena jedna glavna i dvije pomoćne zgrade, vrijedne 11 milijuna kuna. Naime, sve to bilo je u vlasništvu tvrtke Spačva iz Vinkovaca kojoj je zbog poslovnih poteškoća, odnosno dugovanja državi Vlada RH otpisala dug, odnosno kupila spomenute nekretnine.

Te nekretnine za jednu kunu prodane su Gradu Zadru uz uvjet da dobiju sportsko-rekreativnu namjenu. Najveći dio današnje sjednice posvećen je legalizaciji bespravno izgrađenih građevina. U tu svrhu Grad Zadar uveo je tri zone za plaćanje komunalnog doprinosa s ciljem da se legalizacija potakne smanjenjem iznosa naknada. Prva zona je područje Poluotoka gdje ima zanemariv broj ilegalnih objekata, druga je preostali kopneni dio grada s kojeg se očekuje najveći broj zahtjeva za legalizaciju i u kojoj je komunalni doprinos smanjen je za pet posto i iznosi 128,25 kuna po prostornom metru, a treća zona je područje otoka za koji je iznos komunalnog doprinosa ostao isti.

Primjerice, za sto četvornih metara nelegalnog prostora u prvoj zoni platit će se 23.625 kuna, u drugoj 22.444, a u trećoj 14.175 kuna komunalnog doprinosa. Donesena je i odluka o broju etaža koje se mogu legalizirati. Zakon kaže da se mogu legalizirati dvije etaže sagrađene protivno prostornom planu od kojih je jedna potkrovlje, ali i da grad ili općina mogu odlučiti drugačije.

Grad Zadar dodao je još jednu etažu. Bilo je predviđeno da će se uz nju moći ozakoniti i sve podzemne etaže, no nakon rasprave oporbenih vijećnika napravljen je kompromis pa se može ozakoniti jedna podzemna etaža, a eventualna druga tek uz suglasnost Gradskog vijeća. Unatoč različitim prijedlozima komunalni doprinos nije se smanjio niti se neće moći plaćati obročno već će se za njega, ali i sva ostala davanja vezana uz legalizaciju, u poslovnim bankama moći podići kredit, uz, kako je najavio gradonačelnik Zvonimir Vrančić, pet posto kamata.

Za legalizaciju stambene površine do 400 četvornih metara Grad Zadar sufinancirat će 2,5 posto kamate, a sufinanciranja neće biti za veće građevine. Nakon što je ministarstvo poništilo odluku o davanju u koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra trgovačkom društvu «Zadarski šport», otklonjeni su, kako su ih vladajući nazvali, razlozi formalne prirode te je ponovno donesena odluka o davanju koncesije istom trgovačkom društvu.

Ključne riječi

Komentara 1

BI
Biograd
15:12 14.10.2011.

To je sramota da Split i Zagreb imaju 5 zona a Zadar samo 3. U Zadru je legalizacija mnogo skuplja nego u Splitu ili Zagrebu jer imaju mnogo skuplji komunalni doprinos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije