Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO

Grad Kufneru uzima zemlju na kojoj je zasadio trofejnu lozu

\'podravina - 031110 - slatina  - damir kufner, vlasnik opg-a kojemu zdo i grad slatina oduzimaju zakup zapustenog drzavnog zemljista na kojemu je podigao 36 hektara vinograda  snimio dragutin santosi
Dragutin Šantoši
04.11.2010.
u 09:05

- Tvrde da sam zakupljeno zemljište dao u podzakup tvrtki u kojoj sam bio partner. Nije istina, Cavalino je samo platio obradu zemljišta - kaže Kufner

Kada je 2004. godine Grad Slatina raspisao javni natječaj za zakup 76 hektara poljoprivrednog zemljišta na području prigradskog naselja Lukavac, za zapuštene oranice, livade, pašnjake i manjim dijelom vinograde, u kojima je 15 godina bujao korov i raslo drveće nije se javio nitko osim OPG-a Damira Kufnera i Ivana Tkaleca iz Slatine.

Privukli i slavni Freixenet

U svom planu desetogodišnjeg gospodarenja zakupoprimci su naglasili da na zemljištu namjeravaju podići vinograde i voćnjake što je, za tadašnje prilike, bio pravi gospodarski izazov i pionirski podvig. Uz pomoć pedesetak prijatelja slatinski su vinogradari iskrčili šikare i u šest godina podigli čak 37 hektara vinograda za koje su dobili suglasnosti nadležnog ministarstva, državne poticaje i brojne pohvale bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, te lokalnih dužnosnika.

Nesvakidašnji vinogradarski pothvat, o kojemu je prije nekoliko godina naveliko pisao hrvatski tisak, privukao je i svjetski poznate vinare španjolske tvrtke Freixenet čiji su se vlasnici, s dva helikoptera, 2006. godine spustili u Lukavac.

Oduševljeni španjolci postali su većinski vlasnici zajedničke tvrtke Cavalino u kojoj su, uz tvrtke Smidh i Lukačević, te Ljerku Rašan, Berda Halbaha i Damira Kufnera, postali većinski vlasnici najavivši ulaganje u iznosu od 30-tak milijuna kuna. Unatoč obećanjima od razvoja se gotovo ništa nije dogodilo. Španjolci su lani napustili Cavalino i odustali od planiranog projekta, a Karl Smidh je ovog ljeta postao većinskim vlasnikom.

Radije ću sve počupati

– Bivši partner Smidh je, bez drugih partnera, preuzeo većinske udjele u Cavalinu, a nakon što sam ove godine napustio tvrtku iz Županijskog državnog odvjetništva i Grada Slatine stiglo je rješenje da mi se oduzima državno zemljište na kojem sam podigao vinograde. Tvrde da sam zakupljeno zemljište 2007. i 2008. godine Cavalinu dao u podzakup – kaže Damir Kufner, dodajući da to nije istina.

- Cavalino je dva puta po 14.000 kuna platio troškove obrade zemljišta i druge troškove koje je imalo moje OPG. U vinograde sam uložio više od 6 milijuna kuna i radije ću ih počupati i preorati nego ostaviti nekome da sada s njima gospodari - žalosno će slatinski vinogradar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije