Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovinina obrana: Topničke dnevnike prikrili promatrači UN-a

Luka Mišetić, branitelj Ante Gotovine, podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv A. Tchernetskyja, P. G. Williamsa i V. Tarusina.
26. travnja 2010. u 16:07 61 komentara 4 prikaza
gotovina
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

U završnoj fazi suđenja trojici hrvatskih generala u Haagu, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, Gotovinina obrana tvrdi da je pronašla dokaze da su dio tražene dokumentacije, tzv. topničke dnevnike i karte HV-a, prikrili ili uništili sami vojni promatrači UN-a još 1995. Branitelj Ante Gotovine Luka Mišetić podnio je zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv trojice tadašnjih UN-ovih pukovnika - Rusa Alexandera Tchernetskyija, Britanca (sada general-bojnika) Petera Gagea Williamsa i Rusa Viktora Tarusina. Mišetić navodi da su krivi zbog klasičnog prikrivanja i/ili uništavanja arhivske građe koja pripada ER-u (čl. 327., 1. st. Kaznenog zakona RH).

U prijavi Mišetić kaže da je neutvrđenog dana u rujnu 1995. na neutvrđenoj lokaciji, udaljenoj dva kilometra od Velikog Mračaja, i kasnije istog dana na lokaciji dva do 2,5 kilometra jugozapadno od Bosanskog Grahova, pripadnik UNMO-a (vojni promatrač UN-a) A. Tchernetsky pronašao vojne dokumente HV-a iz koji su proizlazila određena saznanja o uporabi topništva u operaciji Oluja. Te je pronađene dokumente, potom, kaže se u kaznenoj prijavi, ruski pukovnik predao načelniku stožera UNMO i zamjeniku glavnoga vojnog promatrača UN-a Britancu P. G. Williamsu u Zagrebu. Ovaj ih je, nakon pregledavanja, predao glavnom časniku za vojno informiranje, pukovniku V. Tarusinu. - Dalje se dokumentaciji gubi trag, piše Mišetić.

Dio ovih saznanja Mišetić temelji na svjedočenju A. Tchernetskyja u Haagu, gdje je, kao svjedok tužiteljstva svjedočio još 21. svibnja 2008. Tada je ruski pukovnik posvjedočio da je u rujnu 1995. krenuo u ophodnju s još jednim promatračem, a pokušavali su doći do Grahova kako bi pratili zbivanja i dislokaciju HV-a. No, zaustavljeni su nedaleko od Grahova pa su se promatrači okrenuli i drugim putem stigli na oko dva kilometra od V. Mračaja, gdje su našli ranije zapovjedno mjesto jedne hrvatske brigade. Našli su neke dokumente i otišli dalje. U šumi dva do 2,5 kilometra od Grahova otkrili su potom i bivše zapovjedno mjesto hrvatske topničke bojne. I tu je pukovnik pronašao neke "operativne dokumente, uključujući i karte i plan topničke podrške... proučio sam te dokumente i shvatio da su Hrvati namjerno na kartama označili nepostojeće vojne ciljeve, unutar naseljenih područja, gdje nije bilo teškog ili drugog naoružanja ili vojnih položaja...". Dalje je Tchernetsky posvjedočio da je po naređenju pretpostavljenog (Steinera) predao te dokumente Williamsu, a ovaj, nakon pregleda, pukovniku Tarusinu.

- Vjerujem da su ti dokumenti od velike važnosti i potrebno ih je locirati - ustvrdio je na suđenju pukovnik. Tarusin je posvjedočio da su nosili oznaku "tajna".

Mišetić zaključuje da ti pronađeni dokumenti nisu u arhivama UN-a, koje je Gotovinina obrana već "pretresla".

- Stoga postoji osnovana sumnja da su trojica pukovnika prikrili ili uništili tu arhivsku građu. Predlaže da hrvatsko državno odvjetništvo i policija preuzmu kazneno gonjenje.

Hrvatska je već skoro dvije godine (13. lipnja je dvogodišnjica zahtjeva Tribunala) blokirana u pristupu EU, a poglavlje 23. stoji neotvoreno zbog nepronalaska tzv. topničkih dnevnika. Ova saznanja pokazuju da su spomenuti topnički dnevnici i karte nestali, moguće i u režiji samog UNMO-a. Činjenica da, ako su istiniti, mogu predstavljati jake dokaze o neselektivnom gađanju HV-a, što tužiteljstvo pokušava dokazati od početka suđenja, pokazuje da se Brammertz obraća na krivu adresu kada kritizira RH. Ili tih dokumenata nema jednostavno jer su spomenuti pukovnici izmislili njihov sadržaj, pa su o dnevnicima svjedočili po sjećanju, a ne iz pokazanih dokumenata.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Avatar zanusi13
  zanusi13:

  Mišetić je daleko najsposobniji odvjetnik na haškom sudu, stvarno je bio užitak gledati ga kako majstorski vodi obranu i razara lažna ili pretjerana svjedočanstva pred sudom. Budući da živi u SAD-u velika prednost mu je što razumje anglosaxonski pravni sustav ... prikaži još! i što poznaje pravnu terminologiju, jer skužio sam da se dosta toga znalo izgubiti u prijevodu....

 • Avatar zanusi13
  zanusi13:

  @ PraviJanez Tebi glupi naporni dječače želim da osvojiš prvu nagradu u slovenskom ruletu.

 • kukuriku:

  ma dajte Dosta((((... je toga foliranja i blamazé, od strane Strbca i njegove Ruske bratije...