Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
županijski sud

Gotovac i Satnić na trećem suđenju oslobođeni optužbi

'unutrasnja...Zagreb...10.02.2009.    Zrinjevac, Zupanijski sud, Mali Maestro, Ivan Gotovac i Svjetlan Stanic oslobodjeni su optuzba za HPF,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: 'Goran Stanzl/Vecernji list'
15.12.2015.
u 15:17

Nepravomoćno su oslobođeni optužbi za mito i zloporabu položaja u aferi Mali maestro

Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju i poduzetnik Svjetlan Stanić na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su oslobođeni optužbi za mito i zloporabu položaja u aferi Mali maestro. Riječje o trećem ponovljenom suđenju. Na prvom suđenju su Gotovac i Stanić bili oslobođeni optužbi, a nakon što je tu presudu ukinuo Vrhovni sud, obojica su  2011.  osuđeni;  Gotovac na  godinu  i 10 mjeseci zatvora, a Stanić na godinu dana zatvora. No i ta je presuda ukinuta te je određeno novo, treće suđenje. Prema optužnici, Gotovac se teretio da je Staniću od početka 2007.do  lipnja 2007. davao informacije i to kako bi mu omogućio da mimo tržišne utakmice i pod što povoljnijim uvjetima stekne dionice Dalmacijavina i splitskog hotele Bellevue, tada u vlasništvu HFP-a. Za uzvrat mu je Stanić, navodilo se u optužnici, ponudio novac za trgovanje na burzi, a obećao mu je i zaposlenje nakon odlaska s dužnosti u Fondu.

– Tužiteljstvo  nije  naznačilo  iznos  imovinske  koristi  koju bi Stanić osigurao Gotovcu  Nije naznačeno ni da je riječ o osobnom pogodovanju jer je ponudu za kupnju Dalmacijavina dala tvrtka Stanić Trade, a ne Svjetlan Stanić osobno. Osim toga nije bilo javnog poziva, Gotovac nije bio službena osoba, a  kao odgovorna osoba nije mogao samostalno odlučivati o prodaji Dalmacijavina,  nego  je bio samo jedan od sedam supotpisnika dok je konačnu odluku o prodaji  donio predsjednik Fonda.

Kod odluke o prodaji hotela odlučuju pak stečajni sudac i odbor vjerovnika, a ne potpredsjednik Fonda. Uz to nije  dokazano da bi Stanić dao sigurno i bezrezervno obećanje o budućem  zapošljavanju  Gotovca  kada  jednom ode iz  Fonda. Radilo  se neobaveznom nagovještaju budućih planova uz prijateljske razgovore. Stoga ovdje možemo  govoriti o neprofesionalnom i nemoralnom  postupanju potpredsjednika  HFP-a,  no  nema kaznenog djela – kazala je u obrazloženju presude sutkinja Jasna Galešić.

Gotovac je presudu mirno saslušao, dok se Stanić na objavi nije pojavio. Inače, ovo  je  svojevremeno bila jedna od većih afera, koja je ispala iz afere Maestro, kada  su uhićeni šefovi HFP-a. Na koncu je u Maestru na 11 godina osuđen Josip Matanović koji je snimljen da uzima 50.000 eura mita, dok su njegovi  suoptuženici nakon prve osuđujuće presude, na ponovljenim suđenjima oslobođeni.

>> Ivan Gotovac i Svjetlan Stanić na sudu ponovili: Nismo krivi!

Komentara 1

BI
biker77
12:00 16.12.2015.

još jedna pravosudna farsa u RH. U ovoj zemlji samo sirotinja može biti osuđena . Niko ništa nije ukrao jedino neznam odakle nam silni tajkuni , a prije koju godinu ni za burek nisu imali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije