Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Glasnogovornik AstraZenece: Nuspojave na cjepivo su očekivane, evo kako ih prepoznati

FILE PHOTO: Vial and sryinge are seen in front of displayed AstraZeneca logo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
18.02.2021.
u 22:29

Većina simptoma pojavljuje se dan nakon cijepljenja i vrlo vjerojatno će se ponoviti nakon druge doze, rekao je glasnogovornik.

Britansko-švedska multinacionalna farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je u četvrtak da joj nisu poznate bilo kakve teške ili neočekivane nuspojave njezina cjepiva protiv koronavirusa, ističući svoje stroge standarde kvalitete i činjenicu da se cjepivo koristi u 50 zemalja.

U Njemačkoj su prijave nuspojava i zabrinutost u vezi učinkovitosti doveli do toga da neki ljudi odbijaju AstraZenecino cjepivo. Žalili su se na teške reakcije, a u nekim slučajevima su uzimali i bolovanje.

To je dovelo do otpora prema cijepljenju tim cjepivom i do otkazivanja već dogovorenih termina za cijepljenje.

"Reakcije su zasad očekivane i u skladu s podacima iz naših kliničkih ispitivanja", rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Simptomi uključuju privremenu bol i osjetljivost na mjestu uboda, slabu do umjerenu glavobolju, umor, groznicu, povišenu temperaturu, slabost i bol u mišićima.

Većina simptoma pojavljuje se dan nakon cijepljenja i vrlo vjerojatno će se ponoviti nakon druge doze, rekao je glasnogovornik.

"Nije prijavljen nijedan teški slučaj nuspojava povezan s cjepivom AstraZenece," istaknuo je dodajući da kompanija budno prati razvoj situacije.

Oglasio se i njemački regulator cjepiva koji je priopćio da je cjepivo AstraZenece "visoko učinkovito" te da su reakcije na njega kratkotrajne.

Komentara 8

ZP
Zabranjen pristup
23:28 18.02.2021.

da u nekim slucajevima,od 88cjepljenih u bolnici u braunschweig 33bolovanja ako su to neki slucajevi bravo za vas. u hamburgu je covjek snimio svoje iskustvo i desna strana tijela mu je nepokretna i svi kolege koje on poznaje su naa bolovanju nakon cjepiva. u samom testiranju su imali dva slucaja upale kraljzne srzi i rekli su da je to slucajnost...sto se nesmije dogoditi nije se dogodilo.

DU
Deleted user
23:15 18.02.2021.

I kad čovjek umre isto nuspojave

XA
xaron
03:59 19.02.2021.

AZ cjepivo je u Južnoj Africi imalo efikasnost od samo 6% te su ga prestali davati. Po tamošnjim procjenama to je najgore cjepivo na tržištu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije