Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u stožeru ISAF-a

Generalica Garašić u Kabulu će brinuti o rodnoj ravnopravnosti

Gordana Garašić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/5
04.04.2014.
u 15:45

Garašić je rekla da će raditi “najbolje što zna”, a na pitanje bi li sebe ocijenila strogom, odgovara kako je “na prvom mjestu obaviti zadaće”

Sa 43 godine, u činu brigadnog generala postati savjetnik zapovjednika u najvažnijoj svjetskoj misiji NATO-a, onoj u Afganistanu, bio bi fenomenalan uspjeh i za vojnika muškarca, a kako je riječ o prvoj hrvatskoj generalici Gordani Garašić, nije trebalo glumiti izuzetan ponos što je Hrvatska dobila takvo priznanje.

– Evo, ovo je naša Gordana, prva žena na generalskoj poziciji u OSRH i ISAF-u, razdragano je na presici generalicu predstavio i ministar obrane Ante Kotromanović, a pridružio se i načelnik GSOSRH, general zbora Drago Lovrić koji joj je kolegijalno zaželio da služi na našu ponos i čast u Afganistanu.

Generalica Garešić, rođena u Stupniku pokraj Zagreba, odlazi na dužnost u Kabul, a posao će joj biti tzv. rodna ravnopravnost, a to je – kada je riječ o ženama – uistinu zahtjevan zadatak u Afganistanu.

Ostaje u stožeru ISAF-a do kraja misije, otprilike 9 mjeseci. Na pitanje kako se osjeća kao generalica, odgovorila je nakon kraće stanke da se osjeća super, na što je ministar Kotromanović dodao da će shvatiti onda kada joj počnu svi salutirati.

Garašić je rekla kako će raditi “najbolje što zna”, a na pitanje bi li sebe ocijenila strogom, odgovara da je na prvom mjestu obaviti zadaće. Dodala je kako u svojoj vojnoj karijeri nije doživjela diskriminaciju i da je važno bili kompetentan: „Tada će vas cijeniti bez obzira na to jeste li žena ili muškarac.” Poručila je ženama u OS RH: „Važno je puno raditi, ravnopravno s muškarcima, biti spreman na odricanje i nikada ne posustati ni odustati”.

Kotromanović je potvrdio da su žene odgovornije, ali i ustrajnije od muškaraca u vojsci. Hrvatska je u vrhu NATO-a po zastupljenosti žena u OS. U djelatnom vojnom sustavu gotovo 10 posto su žene (oko 1500), sedam je brigadirki, 59 pukovnica, 124 bojnice, 110 satnica.

>>Prva generalica HV-a Gordana Garašić putuje u Afganistan

 

Komentara 39

US
USA
17:41 04.04.2014.

U 43-oj s generalskim cinom, bez dana rata i sa tri mirnodopska odlicja. I duznost, rodna ravnopravnost. Pa bilo bi mi neugodno da sam u njenoj kozi. Nesto slicno kao kad je danasnji ministar, inace zapovijednik lokalne R brigade, postao preko noci zapovijednik najelitnije 4. gbr. Da zna sto su mu govorili iza ledja... Jedan dan proveden kod Matijasa vrijedi koliko cijeli njezin cin. Jedna noc u Kasicu, Baljcima, Krusevu.... Puticane, Crni Lug.... i sad tisucama kilometara daleko pustim suzu na dane mladosti :)

GO
goga12
16:12 04.04.2014.

Šta će afganistanci past na guzicu kad čuju za rodnu ravnopravnost.Šta jr to-reći će.A dama generalica će im objasnit.

DU
Deleted user
16:15 04.04.2014.

Stvarno mozeli netko objasniti,kakav je to rodni cin generala,i sta je to rodna ravnopravnost,znaci da ce tamo radjati i generali i generalice, a ona ce samo to paziti,da se rodi jednako djece,bem ti danasnju vojsku………………...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije