Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni plijen

General Kruljac prisjetio se najdražih trenutaka u Bljesku: 'Došao je i dao sam mu oficirsku kapu'

kruljac
Davor Javorovic/PIXSELL
01.05.2023.
u 11:10

Jedan od ključnih ljudi u operaciji Bljesak bio je general Mladen Kruljac. Prisjetio se kako je sve izgledalo prije točno 28 godina.

"Na tom su prostoru bile snage UNPROFOR-a, ali hrvatsko pučanstvo imalo je probleme s lokalnim Srbima, s četnicima koji su ih maltretirali. S druge strane, istočna Slavonija i Baranja je bila odsječena od ostatka Hrvatske pošto je autoput bio blokiran", prisjetio se general Mladen Kruljac kako je to izgledalo 1995., u danima koji su prethodili operaciji Bljesak. Kaže da su pripreme za operaciju koja je krenula 1. svibnja u 5:21 trajale još od 1991. 

"U zadnji tren je odlučeno da ćemo prvi dan ići bez topničke potpore zbog većeg iznenađenja i smanjenja civilnih žrtava. Snage su išle s istoka prema zapadu, sa zapada prema istoku i treći pravac je bio od sjevera", prisjetio se i dodao da je 3. gardijska brigada imala taktičku skupinu koja je išla sa zapada te da je prvi dan odradila ključnu ulogu u operaciji jer je blokirala Jasenovac, presjekli su autoput i došli do sela Vrbovljani i doveli Okučane u poluokruženje. Kruljac za Danas.hr prepričava kako je tijekom noći došla odluka vrhovnog zapovjednika da se uvedu dodatne snage. 

"Ja sam dao jednu skupinu sa zapada, dao sam drugu skupinu s pravca sjevera i ostatak brigade je bila pričuva zbog mogućeg napada vojske Jugoslavije. U noći sam morao ustrojiti novu taktičku skupinu i morao sam se javiti u noći prvog na drugog da ojačam snage s istoka koje su prvi dan imali probleme. Otvorili smo koridor prema Bosanskoj Gradiški, ujutro smo tražili jaku topničku potporu i krenuli smo snažno i oko 11 sati smo došli pred Okučane. I onda je Zagreb hitno donio odluku da se ustroji udarna grupa. Imali smo vremena do navečer da oslobodimo Okučane i da otvorimo koridor za neprijateljske vojnike i civile, za koridor prema Bosni i Hercegovini", prisjeća se Kruljac, piše Danas.hr. Nakon što je ustrojena udarna grupa, oko 13:20, oslobođeni su Okučani.

"Napravili kružnu obranu, dobili smo dojavu da će u odmazdi biti bombardirani Okučani, znam da smo 200-tinjak stanovnika sklonili u prostore gdje se sada nalazi banka PBZ. Dvjema bakama dali smo inzulin, a djeci smo dali deke, čokolade io. Kad je general Stipetić došao u večernjim satima predali smo prijavak i predali smo MUP-u nadzor nad Okučanima", govori Kruljac. Bivši zapovjednik 3. gardijske brigade prisjetio se što mu se najviše urezalo u sjećanje. Bio je to dolazak pokojnog generala Zvonimira Červenka.

"Došao je i ja sam mu onda poklonio oficirsku kapu koja je bila ratni plijen". kazao je Kruljac.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MarkoHR
MarkoHR
13:50 29.09.2023.

Svaka ti čast i velika hvala, legendo Domovinskog rata! Pomeli smo ih brzo i učinkovito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije